Zelf een vlonder bouwen en leggen moeilijk? Niet als je de tips van Michel opvolgt! In dit fotoschema vertelt en laat hij je zien hoe je stap voor stap hoe je een vlonder bouwt.
Het leggen van een vlonder lijkt misschien heel veel werk, maar valt in de praktijk best mee. Een goede voorbereiding bij een vlonder plaatsen zorgt voor het beste resultaat.

Vlonder plaatsen – Voorbereiding en benodigdheden

Om er voor te zorgen dat je, zodra je begonnen bent ook daadwerkelijk door kunt werken, is het belangrijk dat je al de benodigde spullen in huis haalt.

  • Voldoende tegels voor een goede fundering
  • balken om een basis frame mee te maken
  • planken
  • voldoende schroeven om de balken aan elkaar te bevestigen en om later de planken vast te schroeven
  • anti worteldoek

Aan de slag

De vlonder die ik ga plaatsen is een vervanger van de huidige vlonder. Een herhaling van zetten, maar een kans om het dit keer beter te doen dan de vorige keer.

Stap 1- vlonder bouwen

Stap 1 

De basis is een vlakke ondergrond van zand. Om de grond af te vlakken heb ik een paar balken aan elkaar geschroefd die precies de dikte van de tegels, balken en planken samen hebben.

Zelf een vlonder bouwen en leggen - Stap 2

Stap 2 

Na het afvlakken van de ondergrond kan ik eenvoudig de funderingstegels neerleggen. Zorg voor voldoende tegels onder elke balk.

Zelf een vlonder bouwen en leggen - Stap 3

Stap 3

Verwerk alle balken tot een frame, zorg ervoor dat de tussenruimte tussen de balken niet te groot is. (anders buigen de planken later teveel door)

Onder het frame heb ik het worteldoek geplaatst. Ik hoop dat er zodoende voldoende ventilatie is voor de balken waardoor deze droger blijven en dus minder snel verrotten.

Zelf een vlonder bouwen en leggen - Stap 4

Stap 4

De basis is klaar en het plaatsen van de planken kan beginnen. Meet vooraf goed uit dat er voldoende ruimte tussen de planken blijft. Deze ruimte is nodig om het uitzetten van de planken op te vangen.

Lees meer  Een tiny house als B&B in de tuin

Zelf een vlonder bouwen en leggen - Stap 5

Stap 5

Het is natuurlijk het mooiste als tussen al de planken dezelfde ‘kier’ komt te zitten. Gebruik hiervoor een latje op de juiste dikte.

Stap 6

Stap 6

Zet de planken met voldoende schroeven vast, zorg ervoor dat de schroeven in een mooie lijn komen te zitten. Een kleine moeite maar het staat echt veel netter.
Zelf een vlonder bouwen en leggen - Stap 7 en eindresultaat

Stap 7

Even netjes wegen, stoeltje erop en je kunt genieten van de nieuwe vlonder.
Veel succes en plezier! Groeten, Michel

 

Lees hier meer blogs van Michel.