Heb je wel eens gehoord van mosgraffiti? Mos graffiti is een originele manier om je muren, of iets anders, te versieren. Je kunt er al je creativiteit in kwijt! Ook guerrilla tuinierders maken gebruik van mos graffiti om de boel op te vrolijken.   

Hoe werkt het?

Ondanks dat het mos ‘graffiti’ heet, wordt het meestal met een dikke kwast aangebracht. Het beste kun je eerst met een stoepkrijtje het ontwerp maken op de plek waar je het kunstwerk wilt zien. Qua ondergrond werken materialen zoals hout, beton of steen het beste. Breng de ‘verf’ aan met een dikke kwast en spuit met een plantenspuit vervolgens elke dag een beetje water over het kunstwerk. Binnen enkele dagen zal het mos gaan groeien.

Tip: als het niet snel groeit, kun je om de paar dagen nog een laagje mos graffiti toevoegen. Zorg er wel voor dat het altijd vochtig blijft.

mosgraffiti_plan

 

Wat heb je nodig?

 • 50 cl yoghurt of een blikje bier
 • Theelepel suiker
 • Blender of een mixer
 • Emmer of kom
 • Dikke kwast
 • Eventueel een mesje en limoensap
 • En natuurlijk mos een handvol mos uit het bos of uit de tuin

mosgraffiti_maken

Hoe maak je het?

 1. Was het zand uit het mos.
 2. Meng het mos met yoghurt/bier in de blender of met een mixer.
 3. Voeg een theelepel suiker toe en mix het nog een keer. Na een paar minuten mixen krijg je een verfachtig papje.
 4. Wanneer het papje te dik wordt kun je er water bijvoegen. Bij een te dun papje voeg je nog wat yoghurt toe. Je kunt het mengsel ook in de koelkast bewaren om te zorgen dat het wat steviger wordt.

Verwijderen of aanpassen

Is je kunstwerk niet helemaal gelukt? Met een mesje kun je het gehele werk of enkele foutjes weghalen. Helaas groeit het mos vaak wel weer terug. Daarom kun je het beste het mos met de hand verwijderen waarna je de oppervlakte insmeert met limoensap. Dit zorgt ervoor dat het mosmengsel op die plek niet meer terug groeit.
Bron: Stencilrevolution.com 

Lees meer  DIY Decoratie op zijn paasbest - Pasen