Ooit van muizenmeloentjes gehoord? Ze zijn mini, worden ook wel cucamelons genoemd en smaken verrassend genoeg naar friszure komkommer!
 

Bodem en bemesting

Muizenmeloentjes groeien het liefst op een voedzame bodem. Werk een flinke laag compost door het zaaibed voordat je ze zaait. In de zomer geef je de muizenmeloentjes organische meststoffen voor wat extra kalium.
 

Zaaien van muizenmeloentjes

Muizenmeloentjes zaai je van eind maart tot eind april binnen, in een luchtige zaaigrond. Vanaf half mei kun je ze buiten uitplanten, maar ze houden wel van zon dus kies een zonnige plekje in de tuin. Zorg er voor dat de grond vochtig blijft.
 

Verzorging

De muizenmeloenplantjes zijn slingerplanten, zorg dus voor een rekje om ze te ondersteunen. Ook trekken ze soms meeldauw aan, maar de witte vlekken op de bladeren zijn onschadelijk voor de vruchtjes. 
 

De oogst

Vanaf eind juli kun je de muizenmeloentjes oogsten. Doe dit wanneer de vruchtjes een vingerkootje groot zijn. Na de pluk verwerk je de muizenmeloentjes het liefst zo snel mogelijk. Je kunt ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar de smaak wordt dan wel minder.
 

Geen goede en slechte buren

De muizenmeloentjes kennen geen goede of slechte buren. Je kunt ze met alle planten combineren, echte allemansvrienden! 
 

Tips

  • Verpot de muizenmeloentjes zo weinig mogelijk, anders beschadig je hun kleine worteltjes.
  • Gebruik een tipi van wilgentenen in plaats van een standaard rekje of gaas.
  • Zorg dat bijen en hommels bij de plantjes kunnen, de plantjes zijn niet zelfbestuivend.
Lees meer  Druif snoeien