Wil jij dit jaar ook eten uit eigen tuin? Dan kan de voorpret nu al een beetje beginnen op de vensterbank! Het moestuinieren haal je tijdens de wat saaie wintermaanden lekker naar binnen. We leggen je uit hoe je je eigen peper kunt kweken. Peper wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten, maar het is ook nog eens heel gezond!

Peperzaden verzamelen

Voor de groenten van de capsicum familie kun al aardig wat voorbereidingen treffen. Een van de bekendste van deze familie is de Spaanse peper. De zaden zijn te koop in tuincentra, maar je kunt ook de zaden gebruiken van de pepers op het avondmenu stonden. Even goed afspoelen en laten drogen is voldoende.

peper, zaaien, kweken, moestuin

Voorzaaien van peper

Aangezien pepers een langere opkweekperiode nodig hebben, kun je deze eind januari/februari al voorzaaien. Dit doe je op een lekker warm plekje in de woonkamer bij de radiator of op een zonnige vensterbank in een kweekkasje.

Aan de slag

  • Je kunt de zaadjes in speciale kweekbakjes zaaien, maar beschik je daar niet over dan kun je ook een eierdoos of plastic bekers gebruiken voor het beginstadium.
  • Vul de potjes met zaaigrond dat op kamertemperatuur is en stop de zaadjes er 1 cm diep in. Besproei het daarna met lauwwarm water.
  • Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat. Geef de potjes daarna dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen.

De eerste sprietjes

  • Na twee à drie weken met spanning te hebben gewacht, komen de eerste gekiemde zaadjes van de capsicumplanten omhoog.
  • Wacht totdat de plantjes twee blaadjes hebben en plant deze dan uit in eigen potjes. Dit noem je ook wel ‘verspenen’.
  • Stop ze diep onder de grond tot het eerste blaadje en spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantensproeier.
  • Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig om. Zo kunnen alle jonge planten van voldoende zonlicht om te groeien worden voorzien. Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het weer tijd is om de jonge pepers in een grotere potten te doen.
Lees meer  De juiste potgrond

paprika en peper, kweken, oogsten

De pepers de tuin in

Rond half mei, als het lekker warm is, mogen de planten eindelijk naar buiten!

  • Zet ze direct de aarde in of geef de planten een nog grotere pot.
  • Plant je meerdere planten in één grote pot? Houd dan voldoende afstand tussen de planten en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot.
  • Pepers zijn rijp wanneer deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen.

Lees ook: Zelf paprika kweken & Zelf tomaten kweken