De glibberige zilvervisjes behoren tot de meest ongewenste dieren in huis. De meeste mensen beschouwen zilvervisjes zelfs als kleine monsters en willen ze dan ook zo snel mogelijk uit hun huis werken. Maar waar kunnen zilvervisjes allemaal zitten en waar houden ze van?

 

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine, zilverkleurige insecten. Ze worden tot de primitieve insecten gerekend en behoren dan ook tot de oudste beestjes die op onze aardbol rondwandelen. De naam ‘zilvervisje’ is afgeleid van de kleur van het insect en de manier waarop hij vlug weg kan glippen, eigenlijk alsof hij zwemt. 

Plaatsen waar zilvervisjes in huis zitten

Zilvervisjes houden vooral van vochtige en warme omgevingen zoals een badkamer of keukenkastje. Omdat ze niet in staat zijn om tegen gladde wanden op te klimmen, vind je ze ook vaak terug op de bodem van een badkuip of gootsteen.
Verder kruipen zilvervisjes graag tussen allerlei naden en kieren waar ze veilig zitten.

Verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes

Soms vind je tussen stapels boeken en papieren een beestje waarvan je denkt dat het een zilvervisje is. Vaak zal dit geen zilvervisje maar een papiervisje zijn. Het papiervisje is een aanverwante soort van het zilvervisje, maar ze verschillen in hun voorkeur voor voedsel en omgeving. Beiden eten organisch materiaal maar waar het papiervisje het liefst papier eet, laat het zilvervisje dat liever liggen. En waar het zilvervisje het liefst een vochtige omgeving heeft, vind je het papiervisje vaker op drogere plekken.

 

zilvervisjes_bestrijden
Voorkomen van zilvervisjes 

  • Zorg dat je zo weinig mogelijk naden en kieren in je huis hebt. Kit deze waar mogelijk dicht en zorg dat bijvoorbeeld plinten goed op elkaar aansluiten.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in huis en voor een niet te hoge temperatuur (max. 21 graden Celcius).
  • Kasten zet je regelmatig open zodat je ze lucht.
  • Kledingstukken laat je na het wassen eerst helemaal drogen voordat je ze weer in de kast legt. 
  • Huisstofmijt en schimmels zijn voedsel voor zilvervisjes.
  • Wanneer je zilvervisjes hebt, wil dit natuurlijk niet zeggen dat er iets mis is met je schoonmaakactiviteiten, maar een schoon huis dat goed geboend is helpt zeker in het voorkomen van zilvervisjes. 
  • Het isoleren van een eventueel vochtige kruipruimte verkleint de kans op zilvervisjes. Daarbij zorgt de isolatie ervoor dat je minder hoeft te stoken, iets wat goed is voor het milieu en voor jouw portemonnee!
  • Gooi oud papier op tijd weg. Die tip geldt specifiek voor het voorkomen van papiervisjes in je huis. Zij kruipen maar wat graag weg in jouw oudpapierbak.
Lees meer  Rupsen voorkomen en bestrijden

 

Bestrijding van zilvervisjes

  • Haal schimmel uit je badkamer weg. Naast dat dit voor jezelf gezonder is, neem je daarmee ook een voedselbron van zilvervisjes weg.
  • Lok de zilvervisjes door een mengsel van suiker en boorzuur (borax), in de verhouding 1:1 bij hun schuilplaats te strooien. Zilvervisjes worden ook wel suikergasten genoemd, ze zullen direct op de zoetigheid afkomen.