Bij een nieuw tuinseizoen horen ook nieuwe trends! Welke stijl past bij jou? En wat kun je in de tuin en op het balkon of terras verwachten? We hebben 3 tuinstijlen voor je op een rij gezet.
 

Tuinstijl 1: De geëmancipeerde tuin

Tuintrends voor het jaar 2017. Trend 1: De geëmancipeerde tuin

Deze tuinstijl geeft antwoord op de zoektocht naar gelijkheid. Dit jaar gaan we niet voor blikvangers en eyecatchers, maar krijgen planten, tuinmeubels en accessoires een gelijkwaardige status. Zo worden stoere betonnen tuintegels luchtig afgewisseld met zacht mos, kleine bloemetjes gecombineerd met grote bloemen en zijn de accessoires zoals potten en bakken zowel rond als vierkant. Er is geen sprake van een mannelijke of vrouwelijke touch, alles mag lekker door elkaar. Dat geldt trouwens ook voor de kleuren: fel en pastel zijn elkaars nieuwe beste vrienden geworden. Je kunt dus lekker losgaan in het tuincentrum, maar onthoud: evenwicht is het codewoord.

Planten die bij deze tuintrend horen:

Sierlijke bloeiers zoals flox (Phlox), Japanse anemoon (Anemone hupehensis of Anemone hybrida), Zeeuws knoopje (Astrantia major), clematis, daglelie (Hemerocallis)
Stoere bloem- en plantvormen zoals de robuuste beuk (Fagus), klimop (Hedera), gladiool (Gladiolus) en dahlia.

 

Tuintrend 2017: De geëmancipeerde tuin

Voor wie is deze trendtuin geschikt?

 

  • Je houdt van gezelligheid en wil zowel binnen in huis als in de tuin een fijne en gezellige plek creëren
  • Tuinieren is niet echt jouw ding. Je besteedt je tijd in de tuin 10x liever aan lekker eten en drinken met familie en vrienden dan aan het plegen van onderhoud.
  • Je houdt van trendy en grappige producten in de tuin.

 

 

Tuinstijl 2: De energieke tuin

Tuintrends voor het jaar 2017. Trend 2: De energieke tuin

Een tuin die vitaliteit en energie uitstraalt, dat krijg je wanneer je jouw buitenruimte stijlt naar de nieuwe tuintrend energie. Met krachtige en strakke vormen, speelse elementen, felle kleuren en een sportieve knipoog ontstaat een optimistische, atletische sfeer. Op het gazon is er plaats voor bewegen en sporten en aan de muur hangt een basketbalnet voor de nodige activiteit. Ruimte voor ontspanning is er ook. Na een potje badminton is het tijd voor een douche in eigen tuin en met planten met luchtzuiverende en gezondheid bevorderende eigenschappen creëer je een heerlijk wellnessmomentje. Dessins zoals strepen, stippen en perforaties en materialen zoals gelakt metaal maken de energieke tuin helemaal af.

Lees meer  Midden-Oosten sfeer in de tuin

Planten die bij deze tuintrend horen:

Strakke en krachtige bloem- en bladvormen zoals laurier (Laurus nobilis), laurierkers (Prunus laurocerasus), buxus (Buxus sempervirens), duizendknoop (Persicaria), vuurpijl (Kniphofia) en ijzerhard (Verbena bonariensis).
Tuintrend 2017: De energieke tuin

 

Bij wie past deze tuintrend?

  • Je ziet de tuin als een plek waar jouw (levens)stijl tot uiting komt, een tuin die uitstraalt wie jij bent en waar jij voor staat. De buitenruimte is voor jou zowel een ontspannen, als actieve plek.
  • Je bent netjes, misschien zelf wel een beetje tegen het perfectionistische aan. Je houdt van luxe en design en kwaliteit is erg belangrijk voor je.
  • Je leidt een druk leven en laat het ontwerpen en onderhoud dan ook liever aan een professional (zoals een hovenier) over.

 

 

Tuinstijl 3: De harmonieuze tuin

Tuintrends voor het jaar 2017. Trend 3: De harmonieuze tuin

De harmonieuze tuinstijl prikkelt alle zintuigen. Beslotenheid, intimiteit en rituelen spelen een belangrijke rol bij deze tuin, die een echte plaats vormt om de rust op te zoeken. Natuurlijke materialen waaronder veel hout, schors, riet, natuursteen en bamboe zijn helemaal in harmonie met veel groene planten en hier en daar wat bloemen. Oren, ogen en neus komen in deze tuin niets te kort. De zintuigen worden goed geprikkeld door bloemen en planten met bijzondere texturen, geuren en kleuren. Zolang alles maar rust en harmonie uitstraalt. Boomstammen worden ‘podia’; kleine altaartjes waar je mooie spullen, takjes en blaadjes op kwijt kunt. Grote plantvakken in één bepaalde kleur zorgen voor een rustig beeld. Tijdens het lopen op de willekeurig geplaatste boomstammen, wordt je omringd door groen en waan je volledig in de natuur.

Planten die bij deze tuintrend horen:

Planten met geur, kleur of een bijzondere textuur zoals blauwe regen (Wisteria), monnikskap (Aconitum), salie (Salvia) en gestreept siergras (Miscanthus), varens (bijvoorbeeld Dryopteris, Asplenium of Polystichum), Ridderspoor (Delphinium), gentiaan (Gentiana) en violen (Viola).
Tuintrend 2017: Planten in de harmonieuze tuin

Bij wie past deze tuintrend?

  • Groene vingers, die heb jij zeker! Tuinieren is je hobby en er gaat niets boven een weekend lekker fröbelen in de tuin.
  • Je wilt de natuur sterk om je heen voelen. De tuin is voor jou een plek om je even helemaal terug te trekken.
Lees meer  Tuintrend Let me glow garden