Toe aan een nieuwe indeling van de tuin? Zelf een tuinontwerp maken is uitdagend, maar zeker niet onmogelijk. Bepaal je budget en ga aan de slag.

Stijl en functie van de tuin

Bedenk voor je begint met ontwerpen welke functies jouw tuin allemaal krijgt: sier, ontspanning, een speelplek voor de kinderen. Overweeg ook gelijk welke sfeer en elementen je in jouw tuin terug wilt zien.

Budget en beschikbare ruimte

Leg jouw wensen tegenover de beschikbare ruimte  in je tuin en jouw budget. Maak een prioriteitenlijstje en zoek uit wat tuinelementen kosten. Wees reëel en schrap waar nodig een aantal dingen.

Beplanting

Kies welke beplanting je in de tuin wilt. Vergeet niet om ook naar de grondsoort en ligging van je tuin te kijken. Misschien aarden sommige planten niet in jouw tuin.

Verharding

Bepaal het type verharding dat je wilt gebruiken: bestrating, hout of halfverharding. Jouw keuze is afhankelijk van budget maar ook van het effect dat je wilt bereiken.

Tuin aanleggen

Begin met constructiewerkzaamheden, controleer vooraf wel waar leidingen en kabels liggen. Vervolgens bewerk je de grond zodat je de borders met beplanting en eventuele gazons aan kunt leggen.

Zelf een tuinontwerp maken of toch niet?

Bedenk bij een tuinontwerp of je het ontwerp zelf wilt maken of niet. Tuinontwerpers en hoveniers weten door hun ervaring soms meer uit je tuin te halen. Ook bij de aanleg van je tuin kun je hun hulp inschakelen.

Tips bij een tuinontwerp maken

  • Verzamel foto’s van inspiratietuinen. Knip ze uit tuintijdschiften of ga online op zoek.
  • Bedenk vooraf hoeveel tijd je wilt en kunt besteden aan het onderhoud.
  • Werk zoveel mogelijk met natuurlijk elementen en bestaande hoogteverschillen in je tuin.
  • Bespaar geld, wanneer je een hovenier inzet, door zelf je oude tuin leeg te ruimen.
  • Tuindecoraties helpen bij het creëren van een sfeer.
Lees meer  Maak een groene schutting met planten

Bekijk ook: 6x verrassend tuinontwerp