Er zijn vogels die geen genoegen nemen met een nestje van wat takjes, strootjes en veertjes. Deze vogels doen er alles aan om hun nest zo mooi mogelijk te maken. Dat gaat bij sommigen zelfs zo ver dat ze hele tapijtjes aanleggen en de binnenkant verven met bessen. Bekijk hier 6x vogels die een architectuurprijs verdienen. We tellen af van 6 naar 1.

 

vogelnest, zwaluw, bijzonder, nest

6. Zwaluw – Hirundinidae

Uiteraard is er een klein ereplaatsje voor onze in Nederland voorkomende zwaluw. Hier bouwt de huiszwaluw komvormige nesten tegen de muren van gebouwen. De metselaars gebruiken hiervoor voornamelijk stukjes modder die ze plakken met eigen speeksel. Met strootjes maken de zangvogels hun bouwwerk steviger. In andere landen zijn zwaluwen die in plaats van komnesten nestgangen in rivieroevers bouwen of nesten in boomholtes en rotswanden maken.

 

 

vogelnest, rosse ovenvogel, nest, bijzonder,

vogelnest, architect, ovenvogel, nest, bijzonder,

5. Rosse ovenvogel – Furnarius rufus

Deze qua uiterlijk op een merel lijkende vogel is de nationale vogel van Argentinië en Uruguay. De zangvogel dankt zijn naam aan zijn ovenvormige nesten, die hij op hoge bomen bouwt. De nesten zijn gemaakt van stukjes modder en mest. De zon bakt het gekleide oventje daarna af. Ovenvogels kunnen al in vijf dagen een nest bouwen, toch doen de meeste er eerder enkele maanden over. De nesten worden vaak hergebruikt door het zelfde koppeltje, al maken ze ook vaak een nieuw nest naast elkaar of er bovenop.

 

 

vogelnest, architect, bijzonder, Maskerwever, Ploceus velatus

vogelnest, architect, bijzonder, Maskerwever, Ploceus velatus

4. Maskerwever – Ploceus velatus

Deze prachtige gele vogel bouwt zijn nesten in Zuid-Afrika. Maskerwevers maken nesten in kolonies. De mannetjes bouwen het nest van palmstroken. Omdat ze meerdere vrouwtjes per broedseizoen hebben, bouwen deze mannetjes soms wel 25 nesten tussen de periode september tot en met januari. Het vrouwtje maakt het nest af met zacht gras en veertjes.

 

 

vogelnest, architect, Republikeinwever, Philetairus socius, bijzonder, nest

vogelnest, architect, Republikeinwever, Philetairus socius, bijzonder, nest

3. Republikeinwever – Philetairus socius

Qua uiterlijk lijkt deze Afrikaanse zangvogel een beetje op onze huismus. Toch zijn er aardig wat verschillen, met als grootste de manier van nesten bouwen. Waar onze huismussen een nestje bouwen onder bijvoorbeeld onze dakpannen bouwen republikeinwevers gigantische  nesten in bomen en andere hoge objecten zoals stroompalen. In deze massale nesten kunnen soms maar liefst 100 paartjes in kunnen leven. In deze kolonies leven meerdere generaties met elkaar, ieder in een eigen kamertje.

Lees meer  Vlinders in huis

 

 

vogelnest, architecten, Bayawever, Ploceus philippinus, bijzonder, nest

vogelnest, architecten, Bayawever, Ploceus philippinus, bijzonder, nest

2. Bayawever – Ploceus philippinus

Deze prachtige vogel met gele kop komt uit Zuid-Azië en behoort ook tot de Weverfamilie. Hun prachtige elegante nesten hangen ze in bomen, het liefst boven water zodat er geen rovers op af kunnen komen. De mannetjes weven het nest van gras en palmbladeren. Nadat ze zo’n drie weken aan het nest hebben gebouwd is het tijd om de vrouwtjes te lokken. Die bepalen onder andere aan het nest of ze doorgaan met het mannetje. Wanneer het mannetje is geaccepteerd maakt hij de tunnel van het nest. Met wat modder maakt het vrouwtje daarna het interieur af.
vogelnest, architecten, Prieelvogel, Ptilonorhynchidae, nest, bijzonder

volgel_architecten_prieelvogel

1. Prieelvogel – Ptilonorhynchidae

Prieelvogels zijn zangvogels uit Nieuw-Guinea en Australië en de absolute nummer 1 in deze lijst. Bij deze vogelfamilie maken de mannetjes het nest, die prieel wordt genoemd. Hoe minder de mannetjes gekleurd zijn, hoe meer werk ze van hun prieel maken. Wanden van het nest en verzamelde spulletjes worden zelfs geschilderd met bessen. Er zijn zelfs soorten die een tapijtje van mos aanleggen waarop verschillende bessen en spulletjes staan geëtaleerd. Is een vrouwtje gelokt en vond ze het prieel mooi genoeg, dan neemt het vrouwtje het bouwwerk over na de paring en zal er haar eieren broeden.
Lees ook: bijzondere vogels in de tuin

 

Onze favoriete nestkasten: