Wist je dat de pitjes van een appel gif bevatten? Schrik niet meteen, het is namelijk in zo’n lage dosis dat het niet schadelijk voor ons lichaam is. Toch zijn er op de wereld ook veel planten en plantenzaden die je beter niet in je mond kunt stoppen.

​6x de meest giftige planten ter wereld:

meest_giftige_planten_hemlock

Hemlock – Cicuta maculata

Deze eenjarige schermbloemige plant komt voornamelijk voor in Noord-Amerika. De plant staat ook wel bekend als het klassieke gif, in het oude Griekenland werd het gebruikt als executiemiddel. Vooral de wortel bevat een hoge dosis gif, inname van de plant legt het zenuwstelsel plat en leidt uiteindelijk tot de dood.

 

meest_giftige_planten_belladonna

Wolfskers – Atropa belladonna

Deze zeer giftige plant komt van nature voor in delen van West-Azië, Noord-Afrika en Europa. Vooral de bessen en de wortel zijn schadelijk. In Nederland is de plant gelukkig zeer zeldzaam en komt nauwelijks voor. Het eten van 5 tot 10 bessen kan een volwassene al fataal worden.

meest_gifitige_planten_suicide_tree

Cerbera odollam

De Cerbera odollam is een boomsoort afkomstig uit India en andere delen uit Zuid-Azië. De boom wordt in het Engels ook wel suicide tree genoemd. De vruchten van deze boom zouden de meeste doden per jaar veroorzaken wanneer het om vergiftiging door planten gaat. De smaak van de plant kan namelijk goed verborgen worden in pittig gekruid eten en wordt daarom als moordwapen gebruikt.

 

meest_giftige_planten_suicide_tree

Manzanillaboom – Hippomane mancinella

Ook de manzillaboom behoort tot één van de meest giftige bomen ter wereld. De boom komt voor in het Caribische gebied en in Midden-Amerika. Wanneer je in aanraking komt met het sap van de boom kan dit voor flinke brandblaren zorgen. In het Spaans wordt deze soort ook wel manzanilla de la muerte, kleine appel van de dood genoemd. Het eten van deze appeltjes kan fataal zijn.

meest_giftige_planten_wonderboom_zaden

Wonderboom – Ricinus communis

Laat je vooral niet beïnvloeden door de prachtige naam van deze boom. De vruchten van deze tropische boom, de wonderbonen, bevatten namelijk het gif ricine. Het innemen van 5 bonen kan een kind al fataal zijn. De bonen worden verder ook gebruikt voor het maken van wonderolie, welke toegepast wordt bij het maken van onder andere producten zoals plastic, parfum, badolie, verf en meer.

 

meest_giftige_planten_Paternosterboontje

Paternosterboontje – Abrus precatorius

​De absolute nummer 1 in deze lijst. Het consumeren van slechts één boontje kan al fataal zijn. De bonen bevatten abrine, een gif dat zo’n 100 keer sterker is dan het bovenstaande ricine. Gelukkig zullen we ook deze bonen niet snel tegenkomen. De plant komt vooral voor in de tropische- en subtropische regenwouden in Zuid-Oost Azië.

 

Lees ook: