Bougainvillea is dé mediterrane sfeermaker voor je tuin, terras of balkon. Wie kent niet de wit gekalkte muren waartegen de roze, rode, lila of oranje bloemen ​zich scherp aftekenen? Lees hier alles over de Bougainvillea.

Herkomst

Het plaatje doet je denken aan vakanties in Spanje, Portugal of Italië. Toch komt Bougainvillea oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en om nog preciezer te zijn: uit Brazilië.

Bougainvillea, mediterraans, tuinen.nl

Verzorging van de bougainvillea

De plant heeft dan ook vooral behoefte aan zonnig weer. Dat is wel even wennen in het Hollandse klimaat. Desondanks kun je ook in ons land zo’n vier maanden (juni – september) genieten van deze flamboyante bloeier. Wil je volgend jaar weer genieten? Zet de Bougainvillea dan binnen voordat de nachtvorst invalt.

Kleurrijke verrassing

Denk jij dat die prachtige kleur van de bloemen komt? Dus niet! Het zijn de schutbladeren die de Bougainvillea haar kleur geven. De kleur verandert ook nog eens naarmate de lichtintensiteit toeneemt. Hoe meer zonlicht er op de bladeren schijnt, hoe feller de kleur wordt.

Bougainvillea, mediterraans, tuinen.nl

Water geven

De meest ideale plek voor een Bougainvillea is een zonnige, redelijk beschutte plaats in de tuin, op het terras of op het balkon. De plant is dorstig en heeft ‘s zomers vrijwel dagelijks water nodig. Tegelijkertijd heeft deze plant een hekel aan ‘natte voeten’, dus zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot kan weglopen. In het najaar is de waterbehoefte – zeker vanaf oktober – sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm, zonnig weer kun je nog wel een paar keer per week water geven, maar als het koud en regenachtig is, heeft de plant maar matig water nodig.

Bemesten

Eens per veertien dagen bemesten geeft een goed resultaat. Na september  – na de bloei – moet je daarmee stoppen, anders gaat de plant te sterk groeiend de winter in en dat overleeft hij niet.

Lees meer  Druif snoeien

Bougainvillea, mediterrane sfeer, tuinen.nl

Snoeien

Snoeien mag, maar hoeft eigenlijk niet. Het snoeien van een Bougainvillea is alleen nodig als je de plant te groot vindt worden. Je kunt dit het beste in februari doen. Houd er wel rekening mee dat een tak die is teruggesnoeid de volgende zomer minder bloeit. Je Bougainvillea is dan dus niet zo uitbundig als je van haar gewend bent.

Bloeitip

Probeer de Bougainvillea in het voorjaar zoveel mogelijk droog te houden, dan bloeit de plant beter. Je moet hem als het ware een beetje plagen, dat prikkelt juist om te gaan bloeien.

Lees ook: Tuinstijl de Mediterrane tuin