Bij de aanplant van appels en peren denken we in de eerste plaats aan de lekkere vruchten. Daarop zijn de rassen door de eeuwen heen geselecteerd. De vorm, kleur, smaak en houdbaarheid van de vruchten bepalen hun waarde. Bij appels wordt tegenwoordig een rode blos gewaardeerd. In de bloesemtijd zijn de bomen even mooi als siergewassen.

 

Appels en peren

Appel – boomvormen

Van appel Malus domestica ziin diverse boomvormen te koop, van de klein blijvende spil tot majestueus uitgroeiende hoogstambomen. Voor kleine tuinen zijn ook leivormen geschikt. Vruchtrassen worden altijd geënt op een onderstam. Die bepaalt de mate van groei van het ras van appel of peer. Soms is ook nog een tussenstam gebruikt. Zwakgroeiende onderstammen zoals ‘M 9’ en ‘M 27’ zorgen ervoor dat de vruchtboom klein blijft en toch rijk draagt.

 

Appels en peren

 

Verschillende boomvormen:

• De spil wordt met een zwak groeiende onderstam niet hoger dan 3 m en is daardoor ideaal  voor een kleine tuin.
• Een ouderwetse hoogstam is vaak ongelooflijk mooi. Maar mooi is niet altijd praktisch. Zo vergt een hoogstamboom veel ruimte, wel 15 m’. De eerste takken zitten bovendien 2 m boven de grond. Voor het oogsten en snoeien is daarom een ladder nodig.
• De struik stam van 50 cm hoogte en de halfstam stam van 1 à 1,20 m hoogte zijn tussenvormen. Ook deze boomtypen hebben vrij veel ruimte nodig, maar minder dan een hoogstam.

Redactie: www.colour-your-life.nl

 

Lees ook:
Meer over fruit
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Hovenier aan het woord
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud

Lees meer  Het telen van aardbeien