De lavatera een overweldigende zomerbloeier

De lavatera is een halfheester die kruidachtige stengels vormt, maar die aan de grond sterk verhout. In de winter sterft het grootste gedeelte van de plant af. Vanuit het verhoute gedeelte komen er elke voorjaar nieuwe scheuten te voorschijn. Vanaf juli tot oktober bloeit de lavatera met volle teugen.

Latijnse naam: Lavatera of Malva

Familie: Malvaceae

Herkomst: Middelandse Zeegebied

Bloeitijd: Juli-Oktober

Standplaats: Zon

Lavatera

Deze plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waar hij groeit in het wild langs de bermen en stortplaatsen. Hij behoort tot een van de langst bloeiende vaste planten. Als de plant op een humusrijke en zonnige plaats staat zal hij zich van zijn beste kant laten zien.

Alhoewel ik hier ‘vaste plant’ zeg is de Lavatera eerder een halfheester. De basis van deze plant verhout sterk, vanuit die basis komen er elk jaar weer kruidachtige stengels te voorschijn. De bladeren zijn viltig behaard en drie tot vijflobbig. De middelste lob is vaak groter als de rest.

De stengels zijn nogal slap dus het doet de plant goed om hem tijdens de bloei te ondersteunen, met bijvoorbeeld bamboe stokken.

Dieren zoals vlinders en bijen zijn dol op deze plant, zij zullen met hordes erop af komen.

Vroeger was de Lavatera niet erg bekend in Nederland, deze planten bevroren bij de minste vorst al dood in onze tuinen. Gelukkig zijn er nu soorten verkrijgbaar voor het ‘koude noorden’.

Naarmate deze planten ouder worden, worden ze gevoeliger voor vorst. Ze moeten beschermd worden met compost, kranten of dennetakken.

De hoogte van deze plant varieert tussen de 60 tot 200 cm hoog, geef de planten voldoende ruimte hij bereikt gemakkelijk 150 cm in doorsnede. Doormiddel van stekken en scheuren kan deze plant worden
vermeerderd.

Ook is de Lavatera verkrijgbaar als eenjarige, deze planten zijn zeer geschikt om de lege gaatjes te vullen in de tuin. De Lavatera trimestris kan in april buiten op een zonnige plek worden gezaaid. Ze kunnen ook eerder in een koude bak of kas worden gezaaid.

Lees meer  Nestkasten klaarmaken

Er zijn 20 tot 25 soorten Lavatera’s een van de bekendste is de Lavatera thuringiaca. De hybride Lavatera oblia ‘Barnsley’ wordt bestempeld als de meest winterharde plant onder de lavatera’s.

Enkele mooie partner planten zijn de Aconitum, Campanula lactiflora ‘Prichards Variety’ en Phlox ‘Blue Boy’

 

Tekst: Henry
van de Kolk

 

Lees ook: