Tijdens hoogzomer staan de kruidenplanten er weelderig bij, hun bladeren rijk gevuld met etherische oliën en smaakstoffen. Het is oogsten geblazen, zodat u ook in de wintermaanden pit en persoonlijkheid kunt geven aan tal van gerechten.

Aromatische kruiden
Een mand kruiden voor pit in gerechten, heerlijke thee en geurige potpourri’s.

Bijna alle kruiden bevatten in de ochtenduren het hoogste gehalte aan vluchtige oliën en smaakstoffen. Dat geldt zeker voor mediterrane kruiden als tijm, rozemarijn, salie en basilicum. De etherische of vluchtige oliën helpen – naast andere strategieën – tegen oververhitting. Bovendien zijn die stoffen vaak ontsmettend zodat de kruiden minder last hebben van schimmels. Ook stoten deze etherische oliën vraatzuchtige insecten af en houden grotere dieren niet zo van een gekruid maaltje.
Omdat de kruiden de hele nacht tijd hebben gehad om hun voorraadje geur en smaakstoffen aan te vullen, kunt u ze dus best in de vroege uurtjes oogsten wanneer u ze wilt drogen of verwerken. Uiteraard snijdt u uw peterselie, bieslook en basilicum in de kruidentuin pas wanneer u ze nodig hebt en aan het kokkerellen bent, want vers zijn ze het lekkerst en zien ze er het mooist uit.

Kruiden oogsten en bewaren

Wanneer u kruiden oogst om ze te bewaren, kunt u best een mooie zonnige ochtend uitkiezen. Gebruik altijd een scherpe schaar of snoeischaar opdat u de planten zo min mogelijk wilt beschadigen. Kies de fraaiste stengels en de mooiste, gave blaadjes. Pluk de blaadjes voordat de plant gaat bloeien, dan is het aroma meestal op zijn best. Pluk van kruiden met kleine blaadjes, zoals tijm, hele takken en rits de blaadjes er later af. Van basilicum kunt u de bladeren stuk voor stuk oogsten. Vaak kunt u ook de bloemen gebruiken; ze hebben dezelfde smaak. Zo zijn de bloempjes van bieslook even lekker als de pijpjes.
Het drogen dient snel te gebeuren, maar ook weer niet te snel. Het vocht moet verdampen en de etherische oliën moeten zoveel mogelijk bewaard worden. Was de kruiden niet, pluk alleen schone bladeren en bloemen. Droog de kruiden op horren, op gaasdoek of in bosjes, ondersteboven opgehangen in een goed geventileerd vertrek, een zolder of een droog schuurtje. In een donker vertrek blijft de groene kleur het best behouden. Zijn de blaadjes na een weekje bros en knisperig geworden dan kunt u ze opbergen in licht- en luchtdichte blikken. In luchtdichte glazen potten kan ook, maar dan wel in het donker. De bergruimte is liefst gelijkmatig koel.

Aromatische kruiden


Kruidenthee bereiden

Er is geen eenvoudiger manier om van de kruiden uit de tuin te genieten dan er thee van te drinken. De vuistregel voor het maken van kruidenthee is de volgende: overgiet twee eetlepels verse of één eetlepel gedroogd kruid met een halve liter kokendheet water en laat trekken. Thee kunt u op smaak brengen met zoethout, honing of zoetstoffen.
Er bestaan tal van kruiden waarvan u een lekkere en vaak ook heilzame thee of tisane kunt bereiden. Kamille, dille, munt, goudsbloem, citroenverbena, vlierbloesem, rozenbottel, salie…Wie rust zoekt kan valeriaanthee drinken, vlierbloesemthee en lindethee. Citroenmelissethee helpt tegen hoofdpijn en zou opbeurend werken. Hetzelfde kan gezegd worden van rozemarijnthee. IJzerhard, Verbena officinalis, zou helpen tegen katers zonder pootjes.
Citroenverbena of Aloysia triphylla, een niet-winterhard struikje, heeft een lekkere geur en een fruitig aroma dat dicht bij dat van de citroen aanleunt, maar zachter is en toch ook weer heel indringend. Thee van de verse en gedroogde bladeren is ronduit overheerlijk. Gedroogd en in een gesloten blikken doos behouden de bladeren jarenlang hun geur.

kruiden
Er zijn tal van muntsoorten en variëteiten. Voor de Marokkaanse muntthee wordt bij voorkeur Mentha spicata ’Nanah’ gebruikt.


Geurige potpourri

Potpourri’s zijn gemakkelijk te maken. Ga op een warme droge, zonnige dag de tuin in en knip een aantal goed gevulde geurende rozen net voor ze aan verwelken toe zijn. Laat de rozenblaadjes op een warme, luchtige plek in de schaduw drogen. Pluk ook een kop lavendelbloemen en laat ze drogen. Doe hetzelfde met een greep kruidige blaadjes van munt, tijm, engelwortel, basilicum en majoraan. Alle ingrediënten moeten na het drogen papierachtig aanvoelen. Meng ze gedroogd in een goed af te sluiten doos en voeg er een tiental druppels etherische rozenolie bij. Na een drietal weken opent u het doosje en kunt u wekenlang van het kruidige rozenaroma genieten. Schud de doos regelmatig.

kruiden
Geurige rozenblaadjes en fijne kruiden voor een potpourri die de neus verleidt.

Redactie Bloemen&Planten

Lees meer  Superfood zoete aardappel

Lees ook:
Meer over kruiden
De moestuin
Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
Tips voor tuinonderhoud