Basisvormen voor een tuinontwerp

Een tuinontwerp is een ontwerp met lijnen en vormen die praktisch ingevuld worden met een looppad, beplanting of een terras. We onderscheiden de volgende vijf basisvormen en richtingen; de cirkel, het vierkant, de diagonaal, de amorfe en de ordende vorm. Elke vorm is anders en ‘werkt’ anders. Een introductie van deze vijf met hun karakteristieken hoe ze toe te passen in een tuinontwerp.

Basisvormen voor een tuinontwerp, diagonaal


Meetkundige inleiding op de diagonaal

Een diagonaal ontstaat wanneer binnenin een vierkant of vierkant een lijn wordt getrokken die niet haaks op één van de zijden uitkomt. Een diagonale lijn zijn alle lijnen die niet een hellingshoek maken van 90°.

Diagonaal is altijd langer

Een diagonale lijn doet de tuin groter lijken omdat het een langere lijn is. Kies daarom eens voor een diagonaal tuinpad van voor naar achteren in de tuin. De ruimtes die overblijven, kunnen ingevuld worden met border, gazon of een vijver. Bijkomende voordeel van een diagonaal tuinpad is dat je vanuit je woonkamer het tuinpad wat verborgen ligt. Dat geeft een spannender beeld.

Basisvormen voor een tuinontwerp, diagonaal

 

Bekijk het eens van een andere kant

Een diagonaal maakt niet alleen langer, ze geeft de tuin ook een andere richting. Meestal komt de breedte en de diepte in het lijnenspel van een tuinontwerp wel terug, maar er zijn nog vele andere richting mogelijk. Met een diagonaal terras bekijk je de tuin ook eens van een andere kant.

Diagonaal wel logisch

De diagonale vormgeving kan een thema zijn voor de tuin, maar behoort wel logisch te blijven. Zomaar een diagonaal lijnen, komt lukraak over. Kies daarom altijd voor de juiste verhoudingen en overgangen. Extra tip, maak de diagonaal nooit te flauw of te scherp. Tussen een hoek van 25° en 45° toont het beste.

Redactie: Petra Doeve

Lees ook:
Tuinfilmpjes op Tuinen TV
Bekijk de tuintrends
Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
Tips voor tuinonderhoud

Lees meer  Witte bloemenweelde