Basisvormen voor een tuinontwerp

Een tuinontwerp is een ontwerp met lijnen en vormen die praktisch ingevuld worden met een looppad, beplanting of een terras. We onderscheiden de volgende vijf basisvormen en richtingen; de cirkel, het vierkant, de diagonaal, de amorfe en de ordende vorm. Elke vorm is anders en ‘werkt’ anders. Een introductie van deze vijf met hun karakteristieken hoe ze toe te passen in een tuinontwerp.

Cirkel


Meetkundige inleiding op de cirkel

Een ronde vorm of een cirkel is een prachtige meetkundige vorm. De vorm ontstaat door alle punten die dezelfde afstand tot een gekozen punt hebben. Het gekozen punt is het middelpunt. De gekozen afstand vanaf dit middelpunt tot de rand heet de straal van een cirkel. De diameter is de maximale afstand tussen cirkelrand en de overliggende cirkel, met andere woorden twee maal de straal van de cirkel.

Cirkel is naar buiten gericht

Een cirkel is een goed punt van vanuit te starten. Je kun elke richting oplopen en je passeert eenzelfde cirkelrand – in tegenstelling tot een vierkant. De term ‘uitstralen’ verwoordt dit goed, immers de straal was de afstand tussen middelpunt en rand van de cirkel. Een ronde vorm voor openslaande deuren, de voordeur of een kruising van tuinpaden werkt dus ‘stralend’ en naar buiten gericht.

Basisvormen voor een tuinontwerp, rond


Concentrisch naar het middelpunt gericht

Daarnaast werkt een cirkel ook concentrisch. Het middelpunt trekt aan en brengt samen. Je oriëntatie in de ruimte neemt al vrij snel het middelpunt van de cirkel als ijkpunt. Daarom is een cirkelvorm een zeer geschikt terrasvorm. Het nodigt uit, trek je aan.

Een krachtige vorm voor in de tuin

Een derde en laatste belangrijke eigenschap is de een ronde vorm stroomt en speels is. Met je rond pad loop je altijd ergens ‘omheen’. Het middelpunt is geschikt voor een beeld, een border of een pot. Het middelpunt trekt je aan.

Lees meer  Duurzaam tuinieren

Een krachtige vorm voor in de tuin

De kracht een ronde vorm is dat het zowel naar buiten gericht is, als naar het middelpunt. Een rond terras omarmd je en laat je toch vrij. Het is een helder en prachtige meetkundige vorm en is niet voor niets een veelgebruikte vorm in de tuin voor onder andere het terras.

Redactie: Petra Doeve

Lees ook:
Tuinfilmpjes op Tuinen TV
Bekijk de tuintrends
Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
Tips voor tuinonderhoud