Een tuinontwerp is een ontwerp met lijnen en vormen die praktisch ingevuld worden met een looppad, beplanting of een terras. We onderscheiden de volgende vijf basisvormen en richtingen; de cirkel, het vierkant, de diagonaal, de amorfe en de ordende vorm. Elke vorm is anders en ‘werkt’ anders. Een introductie van deze vijf met hun karakteristieken hoe ze toe te passen in een tuinontwerp.

Basisvormen voor een tuinontwerp


Meetkundige inleiding op een amorfe vorm

Amorf is Grieks voor zonder vorm. Een amorfe vorm kun je het beste vergelijken met natuurlijke vormen. Golvend en divers, zonder duidelijke meetkundige basis. Een vrije vorm hoeft echter niet onduidelijk te zijn. Golvende en gebogen lijnen in de ontwerpen van landschapsparken zijn amorf, maar wel degelijk helder.

Zeer geschikt voor de natuurlijk tuin

Vooral voor een natuurlijke weelderige tuin met een wat rommelige uitbundige beplanting leent zich uitstekend voor dit type vorm tuinontwerp. Een beplanting van stokrozen, goudsbloem, grote tuingeraniums, ezelsoren, kattekruid, teunisbloem, siergras klaprozen en dergelijke geven een weelderig volle invulling aan de amorfe vorm. Ook hergebruik van diverse soorten klinkers, tegels, stapstenen past zeer juist in deze basisvorm.

Basisvormen voor een tuinontwerp


Hoe ontstaat een vrije tuinvorm

Het eerste wat wordt aangepakt in een tuinontwerp waar er vrije vorm de basis is, is het signaleren van de haakse lijnen en harde hoeken. Bijvoorbeeld die hoeken van het perceel, de punt van de schuur etc. Vervolgens vul je de tuinruimte in met cirkels en ovale figuren, de hoeken en punten mijdend. Een L-vorm tuin krijgt zodoende twee of drie tuinkamers/ruimtes van zo’n vijf bij vijf meter. De ruimte wordt gedefinieerd door massa. Dus vul de buitenkanten van de getekende tuinkamers in met massa van borders, hagen etc. De tuinkamers zelf blijven zoveel mogelijk open, bijvoorbeeld met gazon, terras, tuinpad, grind, border met bodembedekker etc.

Oneindige mogelijkheden om me te spelen

Het ontwerpen met een amorfe vorm houdt dus niet in dat er lukraak een compositie wordt gemaakt. De gemiddelde tuin is vierhoekig of een combinatie van vierhoeken. Daarom zal de mogelijkheid tot een vrije vorm niet direct in gedachte komen. Voordeel van een amorfe vorm is dat de mogelijkheden oneindig zijn. Haakse lijnen en harde hoeken worden verzacht. De uitstraling van een vrije vorm is dat het de tuinruimte speelser en natuurlijker maakt.

Lees meer  Tuintrend: Sobriety

Redactie: Petra Doeve

Lees ook:
Tuinfilmpjes op Tuinen TV
Bekijk de tuintrends
Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
Tips voor tuinonderhoud