Wat lijkt het al weer lang geleden dat de tuin er zo uitzag. Alles nog volop groen, de hortensia’s nog mooi op kleur.

De hortensia ‘Endless Summer’ doet zijn naam eer aan, want hij bloeit al vroeg in mei tot in de herfst. Hij mag, in tegenstelling tot vele andere hortensia’s, in het vroege voorjaar terug geknipt worden en bloeit dan hetzelfde jaar op de nieuwe uitlopers.

De bloemhoofden van de hortensia’s laat ik er de hele winter aanzitten. Dit doe ik om het invriezen van de volgende knoppen, die het jaar erop weer bloeien, te voorkomen. Het is ook erg mooi als de uitgebloeide bloemhoofden met rijp of sneeuw bedekt zijn.

Kleurrijke voorjaarsbloemen

Wanneer de bloemen beginnen te kleuren in het voorjaar heb je in de vele bloemen een mooie schakering van lila-, roze-, lichtgroene en lichtblauwe tinten. Een goede keus voor liefhebbers van pastelkleuren. De bloemen die niet zoveel licht of zon krijgen behouden hun lichtblauwe kleur in de zomer maar de bloemen die wel zon vangen, worden roze. Ik kan deze combinatie wel waarderen.

Toch heeft deze tijd van het jaar ook weer zijn charmes. Vooral als de zon schijnt krijg je prachtige warme kleuren te zien, als je er maar oog voor hebt. Met windstil weer na een buitje blijven druppels fraai aan de planten hangen wat het plaatje compleet maakt.

Groen in de tuin

Op dit moment is de bladverkleuring nog te bewonderen van de leipeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ en de rode beukenhaag , die twee zuilen vormen naast het vrouwenbeeldje. Deze zuilen moeten nog meer vorm krijgen omdat ze in het voorjaar pas zijn aangeplant.

Eerst stonden er vanaf de tuinaanleg twee zuilen van de conifeer ‘Leylandii’ maar die werden in 1 jaar tijd flink bruin en heb ik ze moeten rooien. Ik mis hierdoor wel het wintergroene maar de bladverkleuring in de herfst en het rode blad in de zomer maakt dat ruimschoots goed. Ik heb ook voor de rode beuk gekozen omdat ik aan de andere kant van de vijver een rode Acer ‘Palmatum’ heb staan en een hortensia ‘Selina’ die met rood blad uitloopt in de zomer. Voor de rust en harmonie is het fraai als kleuren op diverse plaatsen in de tuin terugkomen.

Lees meer  Bemesting in de tuin

De natuur blijft ons verrassen

In een volgend column zal ik terugblikken naar de afgelopen zomer wat er allemaal in mijn tuin te beleven was. Of het moet zo zijn dat de winter de tuin omtovert tot een sprookje en ik in de verleiding kom dat voorrang te geven. Wat dat betreft blijft de natuur ons verrassen.

Redacteur: Teuni

 Lees ook:
Meer over Teuni; columnist Teuni’s tuinbeleving
Alles over tuininrichting
Tuinklusjes per maand
Gratis tuinbrochures aanvragen
Jouw tuinfoto’s insturen