Voorjaarsbloeiers

In het voorjaar bloeien er al best veel siergrassen. Naast de al eerder genoemde groenblijvende veldbiezen, smeles, zegges en zwenkgrassen zijn er nog een aantal leuke soorten.

Pluimstruisriet

Het bekendste voorjaarsgras is misschien wel het pluimstruisriet Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ . Het is een stevig, rechtop staand gras dat bijzonder vroeg uitloopt en in de zomer slanke, bruine aren op manshoge stengels vormt. Interessant omdat het de gehele winter stevig en dus effectief blijft. Op een zonnige plek of op een plek met half schaduw. Ik gebruik dit gras in borders achterin, maar ook in groepen als blokken in de tuin. Dit gras is zo mooi omdat ze zo vroeg er al staan en zo heerlijk meedijnen met de wind. Als tegenhanger en rustpunt tegenover een drukke border geweldig toe te passen.

Trilgras en gierstgras

Trilgras Briza media is een laagblijvend, polvormend gras met blauwgroen blad en een sierlijke, losse bloeipluim. De bloeiwijzen hangen aan dunne, kronkelige steeltjes en trillen bij het geringste zuchtje wind.
Vandaar de naam trilgras. Kan als kleine accentplant gebruikt worden maar zeker ook als bodembedekker in grotere groepen.
Gierstgras Millium effusum ‘Aureum’ heeft heldergeel blad in het voorjaar en sprankelende, ijle bloeiwijzen. Later in het jaar verandert de bladkleur naar geelgroen. Prachtige effectplant voor donkere hoeken in de zon of half schaduw.

Voorjaarsbloeiers

 

Bosbeemdgras

Dit gras Poa chaixii is een schaduwgras en vormt robuuste pollen met breed blad. Mooie groene pollen en vanaf mei talrijke bloeistengels met purperen aartjes hoog boven het blad. Kan prima in groepen toegepast worden. Een andere Poa is de Poa labillardiere . Eenmaal aangeslagen zal dit gras iedereen verrassen!. Bijna een meter in doorsnede en ook een meter hoog. Prachtig toe te passen als accent en zeker in potten. Deze plant kan vol in de zon. Afknippen in het voorjaar is niet nodig.

Lees meer  Bloembollen planten in het najaar

Sierhaver

Dit gras Helictotrichon sempervirens heeft stijf, grijsblauw blad in regelmatig gevormde pollen. De bloeiwijzen komen boven de pol uit en verbloeien naar strokleur. Zo nu en dan als accent goed toe te passen.

Voorjaarsbloeiers

Vedergras

Een vedergras en in het voorjaar al in bloei?. Dat moet de Stipa gigantea zijn! Voor het eerst in bloei gezien in Ruinen voormalige tuin van Ton ter Linden. Overweldigend die prachtige haverachtige bloei. De plant kan meer dan twee meter hoog worden. Vanuit flinke pollen van dun, grijsgroen blad en hoog boven het blad zwevende haverachtige bloeiwijzen een prachtige solitairplant!. Ook prima voorin een border toe te passen omdat de bloeistengels wijd uit elkaar staan. Een voordeel bovendien dat de pol ’s winters blijft staan en niet geknipt hoeft te worden.

Bekijk de instructiefilm siergrassen snoeien >>

Redactie Lianne Pot

 

Lees ook:
Bekijken en aanschaffen van siergras en bamboe
Meer informatie over siergras en bamboe
Meer informatie over beplanting