Voor een leuk verrassingseffect plant je verschillende voorjaarsbloembollen in lagen. Met deze bloembollenlasagne word je aan het begin van het jaar wekenlang verrast door het opkomen van nieuwe soorten en bloeien er maandenlang bloemen.

Bloembollenlasagne

Het planten van bloembollen in lagen of etages wordt ook wel bloembollenlasagne genoemd. Volg het stappenplan: het maken van deze lasagne is simpel, makkelijk en snel, maar met maximaal resultaat!

Wat heb je nodig?

  • Potscherven of kleikorrels
  • 2 of 3 verschillende bollensoorten, met verschillende bloeiperioden
  • Potgrond
  • Schepje
  • Mooie pot (maar direct in de volle grond kun je uiteraard ook in lagen planten!)

Lasagne van bloembollen

 

Stap 1 – Hoe ga je van start?

Voor een goede afwatering dek je eerst de gaten onderin de pot af met postscherven of kleikorrels. Zo kan regenwater weglopen en gaan je bollen niet rotten.

Stap 2 – Aan de slag

Kies voor je bloembollenlasagne 2 of 3 lagen bollen, maar wel bollen die op verschillende tijden bloeien. Ga daarom bij voorkeur voor een combi van vroegbloeiers, middenbloeiers en laatbloeiers. Krokussen bloeien bijvoorbeeld heel vroeg (februari/maart), terwijl tulpen er toch echt wat langer over doen voordat ze hun bloemen tevoorschijn toveren (april/mei). Hiermee word je weken lang verrast door het opkomen van nieuwe soorten en bloeien er maandenlang bloemen in je potten of bakken.

Stappenplan maak een bloembollenlasagne - Combinatietips

Stap 3 – Opvullen

Plant de laatbloeiers in de onderste laag aarde. Deze laatbloeiers kunnen bijvoorbeeld tulpen, narcissen en hyacinten zijn. Bedek deze laag met ca. 3 cm aarde en plant dan de volgende laag met wederom ca. 3 cm aarde. Sluit af met de vroegbloeiers zoals blauwe druifjes (muscari) en krokussen. Bedek ook deze laag bollen ook met aarde met min. 5 cm, of ongeveer 2 keer de hoogte van bol.

 

Lasagne van bloembollen - combinatietips tulpen en hyacinten

Stap 4 – Resultaat

Plant er voor direct kleureffect nog wat heide of winterviolen bovenop. Zet de met aarde en bollen gevulde potten in de winter lekker beschut en dicht bij elkaar. Nu is het wachten op het voorjaar en de uitbundige bloei!

Lees meer  Video siergras snoeien in maart en april

Tips voor mooie combinaties

Weet je nog niet goed welke vroeg- en laatbloeiers je wilt planten? Kies dan voor één van deze ‘altijd goed’ combinaties:

Combinatie 1

Eerste laag: anemoontjes en blauwe druifjes
Tweede laag: hyacinten
Derde laag: tulpen

Combinatie 2

Eerste laag: witte krokusjes
Tweede laag: witte narcissen en witte hyacinten
Derde laag: witte tulpen

Verzorgingstips

  • Bij lange droogte wel even wat water geven.
  • Als het vriest, kun je stenen potten op pootjes zetten tegen het kapot vriezen.
  • Bij strenge vorst de potten op een beschutte plek zetten, bollen boven de grond zijn wat kwetsbaarder voor vorst dan bollen in de volle grond.
  • Zet wat mooie potten met bloembollenlasagne bij je voordeur of op de tuintafel voor extra sfeer.
  • Kies voor een vrolijke mix van kleuren of ga voor de rustige stijl en kies 1 kleurthema voor alle bollen.

Lees ook: Basisregels bloembollen planten

Lees ook: Bloembollen-ABC