De tulp is een nationaal symbool in Nederland en nog altijd de populairste bloembol en snijbloem in het voorjaar. 

Herkomst tulp

Tulpen mogen dan een nationaal symbool van Nederland zijn, ze komen eigenlijk ergens anders vandaan. De tulp is inheems in Turkije, en werd in de 16e en 17e eeuw naar Nederland gehaald door de rijke handelaars.

tulp, tulpen, amsterdam, voorjaar, tuinen.nl

Veelzijdig assortiment

De tulp is het nationale symbool van Nederland waar we als land heel bekend mee zijn geworden. Het assortiment verkrijgbare tulpen is enorm en blijft groeien. Dat de tulp ook gebruikt kan worden als pot plant is nog niet zo bekend. Tulpen kunnen thuis in potten worden geplant, maar als je deze huisbroei niet zelf wilt proberen, kun je ook ‘behandelde’ bollen op pot kopen. Tulpen in pot blijven niet zolang bloeien als buiten, maar ze staan wel langer dan tulpen in een vaas.

Tulpenkleuren

Tulpen zijn in bijna iedere kleur beschikbaar!

tulp, tulpen, amsterdam, kleurrijk, voorjaar, bollen, tuinen.nl

 

Tulpenbollen planten

 • Half september tot half december is de tijd om bloembollen te planten.
 • Plant tulpenbollen altijd op een zonnige plek.
 • Qua hoeveelheid houd je voor hoge tulpen (hoger dan 35 cm) 15 bollen per m2 aan.
 • Voor lage tulpen is dit 20 tot 25 tulpen per vierkante meter.
 • Wil je jarenlang van je tulpen genieten? Meerjarige tulpen plant je het beste iets dieper. Door tulpen 15 cm diep te planten hebben ze minder last van droogte.

Lees ook: Tulpen in de voorjaarstuin

tulp, tulpen, bollen, voorjaar, planten, tuinen.nl

Verzorgen van tulpen na de bloei

 • Verwijder nooit direct de bladeren van tulpen (of eigenlijk bloembollen in het algemeen!) nadat deze zijn uitgebloeid. Bloembollen slaan na de bloei nog veel energie op in de bol en voor het verzamelen en aanmaken hebben ze hun bladeren nodig. Deze energie steken ze het volgende jaar weer in de bloem.
 • Dus wil je volgend jaar weer bloeiende bloembollen, wacht dan minimaal 6 weken voordat je het loof wegknipt. Wachten tot het blad is afgestorven is nog beter: dan heeft de tulp zelf aangegeven dat alle energie is verzameld.
 • Van veel gecultiveerde bloembollen, waaronder tulpen, wordt gezegd dat je deze het beste (na het afsterven van de bladeren) uit de grond kunt halen. Je kunt de bollen laten drogen in de schuur. In het najaar plant je de bollen dan opnieuw.
Lees meer  Bessen uit eigen tuin

Tulpen vermeerderen

Er zijn aardig wat tulpensoorten die zichzelf goed vermeerderen. Wanneer je de bollenopbrengst zo veel mogelijk wilt vergroten kun je rigoureus aan de slag gaan. Dat betekent het verwijderen van de bloem wanneer deze tot ontwikkeling is gekomen. Je kunt natuurlijk ook gewoon wél genieten van je bloeiende tulpen en de natuur gewoon zijn werk laten doen.

tulp, tulpen, bollen, bloei, voorjaar, tuinen.nl

Tulpenweetjes

 • In de 17e eeuw werden tulpen zeer exclusief en populair handelswaar. De bollen werden zelfs zo exclusief dat deze in grammen evenveel waard waren als goud. Deze periode wordt ook wel ‘tulpenmanie’ genoemd.
 • De tulp is de meest geteelde bol in Nederland. Op bijna de helft van alle bollenvelden (meer dan 12000 hectare) staan tulpen. (bron: CBS 2016)
 • De zwarte tulp, bestaat die echt? Tulipa ‘Queen of Night’ komt in ieder geval heel dicht bij en is de donkerste tulp die er bestaat. De klassieker wordt verkocht als een ‘zwarte’ tulp, maar als je heel goed kijkt, is de tulp eigenlijk donkerpaars. Vergelijk met Tulipa ‘Black Hero’ en ‘Black Parrot.

 

Lees ook – Bloembollen ABC