Voor de sier en als voedsel

Bij het telen van zaad is een goede bloei een belangrijke voorwaarde. Als de bestuiving plaatsvindt door insecten zijn de bloemen vaak groot, kleurrijk en geurig.
Windbestuivers hebben onopvallende bloemen. Zorg ervoor dat je alleen de beste planten gebruikt voor de zaadteelt. Dan blijft de kwaliteit van het gewas behouden, of zal er zelfs in de loop der jaren een selectie ontstaan die beter aangepast is aan de specifieke omstandigheden van je eigen tuin.

Daarnaast is het belangrijk om niet tegelijkertijd van twee kruisbestuivende rassen of gewassen zaad te telen. Dat betekent bij de kolen bijvoorbeeld dat je het ene jaar zaad van rode kool kunt produceren en in een ander jaar zaad van spruitkool. En ook pompoenen verbasteren gemakkelijk. Je krijgt dan na uitzaai niet het oorspronkelijke ras terug, maar een mengsel van allerlei pompoenen. Het is wel leuk om hiermee te experimenteren natuurlijk: wie weet ontwikkel je dan wel een unieke nieuwe pompoensoort!

pompoen

Eetbare bloemen

Bloemen die je kunt eten zijn eigenlijk ook als groente te beschouwen. Eetbare bloemen kunnen afkomstig zijn van gewone tuinplanten of van kruiden.
Het gebruik van  bloemen in gerechten voegt kleur, geur en smaak toe. Courgettebloemen lijken nog het meest op “gewone’ groente natuurlijk, maar ook de aloude geranium, fuchsia en begonia zijn goed eetbaar. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om eens met de oogst uit de eigen siertuin of vensterbank te gaan experimenteren.

lavendel

 

Recept met lavendelbloemen

Doe 1 eetlepel gedroogde lavendelbloempjes en 90 gr suiker in een mengkom. Maal dit fijn met de keuken-robot en vermeng het met 250 gram bloem, 30 gram griesmeel en 175 gram koude boter.

Bewerk het mengsel tot een kruimeldeeg. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm diameter 25 cm. Lijn met een puntig mes alvast 12 porties af. Prik het deeg in met een vork en laat het 30 minuten rusten. Bak het deeg 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven van 190 oC.

Lees meer  10x Woekerplanten

Redactie Moestuin
Klik hier voor een abonnement >>

 

Lees ook:
Meer over groenten
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Alles over beplanting
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud