Hoewel rupsen in de natuur zeker hun nut hebben voor een goede ecologische balans, weren we liever een te groot aantal in onze tuin en op onze planten. Rupsen voorkomen en bestrijden doe je met de volgende tips.

Wat zijn rupsen die je in je tuin tegenkomt?

Rupsen zijn de larven van vlinders. Wanneer de vlindereieren zijn uitgekomen, start voor de rups een periode waarin zij zoveel mogelijk plantaardig voedsel moet eten om snel te groeien. De periode van eten en groeien duurt gemiddeld zo’n 13 tot 24 dagen. Daarna start het proces van poppen en ontpoppen waarin de rups zich ontwikkelt tot een vlinder.

Herkennen van een rupsenplaag

Omdat rupsen behoren tot de ‘snelle vermenigvuldigers’ kunnen ze in een korte tijd heel veel plantaardig voedsel tot zich nemen. Een rupsenplaag herken je doordat er een stuk van bladeren ‘afgeknabbeld’ is of (delen van) planten zelfs helemaal kaal worden.

rupsen voorkomen tuin plant

Planten die gevoelig zijn voor een rupsenplaag

Er is niet één plantensoort die specifiek gevoeliger is voor rupsen dan de ander. Wel is het zo dat veel rupsen hun eigen waardplant (voorkeursplant) hebben. Zo is de rups van een koolwitje dol op koolsoorten. Maar de rupsen van de sint-jacobsvlinder zetten hun tanden liever in jacobskruiskruid. Ook heb je de buxusmot, die zoals de naam al doet vermoeden dol is op buxus. Daarnaast zijn er ook rupsensoorten die geen voorkeur hebben en met liefde heel jouw tuin opeten.

Rupsen voorkomen

Goed nieuws! Je hebt niet per se allerlei chemische middeltjes nodig om rupsen in je tuin te bestrijden. Hiervoor kan je namelijk ook een natuurlijke bestrijding inzetten:

  •  Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten.
  • Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
Lees meer  Boerenjasmijn

rafbeelding rupsen in de tuin

Rupsen bestrijden

  • Rupsen hebben een aantal natuurlijke vijanden die je in jouw tuin kunt verwelkomen. Ze zijn door het hoge proteïnegehalte erg voedzaam voor allerlei inheemse vogels. Met een vogelhuisje kun je de vogels jouw tuin inlokken.
  • Last van de rupsen van een koolwitje? Koop dan de plant Oost-Indische kers en zet ‘m in de buurt van je aangetaste planten. Let op: de Oost-Indische kers jaagt geen rupsen weg, maar lokt ze juist, koolwitjes zijn er dol op. Je offert dus de Oost-Indische kers op voor een andere plant.
  • Een andere vijand van de rups is de sluipwesp. Planten die worden opgegeten door rupsen maken een geurstof die de sluipwespen aantrekt. De sluipwespen leggen vervolgens hun eitjes in de rupsen waarop de larven van de wesp zich voeden met de rups. Met een stapel dood houtafval in je tuin zorg je voor een aantrekkelijk onderkomen voor de wespen.
  • Lukt het niet om op een natuurlijke manier van de plaagbeesten af te komen? Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden. Let hierbij wel op of het middel niet schadelijk is voor andere dieren in de tuin.

Lees ook: