Heb je een prachtige bos rozen staan en wil je nog langer van de rozen genieten? Geef de rozen dan een nieuw leven door ze te stekken. Het is de ideale manier om bijna gratis je tuin vol prachtige rozen te zetten. Rozen stekken doe je zo:

Stappenplan rozen stekken

  • Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af.
  • Haal de bladeren van de stengel af.
  • De onderkant van de stengel knip je schuin af, waarbij je de helft van het onderste oog wegsnijdt. Je houdt nu nog een stengel tussen de 15 en 25 cm over.
  • Van de stengel snijd je daarna de helft van de ogen weg. Hierdoor kunnen de wortels eventueel ook via andere ogen groeien.
  • Daarna plant je de stekken in een pot of emmer met stekgrond. Zorg ervoor dat het merendeel van de stek zich in de grond bevindt. Vanaf half maart/april zou je de stekken ook direct in een geul in de tuin kunnen planten, maar aangeraden wordt om ze in een pot te zetten. Dan heb je er meer controle over, dus is de kans groter dat het goed gaat.
  • Plaats de pot of emmer in de schaduw, maar uit de wind. Wanneer het deze periode nog gaat vriezen is het verstandig de pot in een schuur of op zolder te plaatsen.
  • Omdat een stek in het begin nog geen wortels heeft, is het belangrijk om de stek veel water te geven. Houd de pot daarom goed vochtig, zonder dat deze volledig onder water staat.

rozen stekken, rozen, roos, stekken, tuinen.nl

Onthoud: geduld is een schone zaak. Na ongeveer 6 weken krijgen de stekken wortels. Dit kun je zeker weten wanneer uit het bovenste oog een blad is gegroeid. Vanaf dit moment kun je de stekken een definitieve plaats in de tuin geven. Daarna zul je nog een jaartje moeten wachten voor de stekken echte rozenplanten worden.

Lees meer  Duizendblad

Rozenmoeheid

Mocht je de rozen willen aanplanten in de tuin, dan is het belangrijk dat je deze niet plant op een plaats waar de afgelopen twee jaar al rozen hebben gestaan. In deze grond zitten vaak grote hoeveelheden rozenaaltjes. Nieuwe rozen zullen hierdoor slecht groeien. Dit wordt ook wel rozenmoeheid genoemd. Wil je de rozen wel graag op een plek zetten waar eerder rozen hebben gestaan? Graaf dan de plek tot 60 cm diep af en vul deze met nieuwe grond.

Tip: Ook met snoeiafval van rozen kan je stekken. Bekijk onze tips over het snoeien van rozen.