Zin in een dagje uit? In de Botanische Tuinen Utrecht valt van alles te ontdekken en is ook voor kinderen een hele belevenis. Behalve plantencollecties en diverse inspiratietuinen, is er ook een imposante rotstuin met leuke klimpaadjes. En wat dacht je van een vlinderkas met tropische vlinders?

Uiteraard zijn plantenliefhebbers in de Botanische Tuinen Utrecht op het juiste adres, maar het is ook een heerlijke plek voor wie gewoon lekker buiten wil zijn in een groene omgeving. De mooiste planten uit de hele wereld zijn bijeengebracht in een aantal sfeervol aangelegde tuindelen. De Utrechtse Botanische Tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland en vormen een groene oase midden in het Utrecht Science Park. Eveneens bijzonder is de historische locatie. De tuinen zijn aangelegd op en rondom de gebouwen van Fort Hoofddijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (Unesco Wereld Erfgoed). Een mooiere plek voor bijzondere inspiratietuinen en plantencollecties is bijna niet denkbaar!

Indrukwekkende rotstuin

Door het hoogteverschil van circa 12 m een perfecte plek voor de Rotstuin, die tot één van de grootste rotstuinen van Europa behoort. De variatie aan planten is er enorm. Op de schaduwrijke, humusrijke hellingen van de Bergbostuin, vind je elfenbloemen, primula’s en andere vocht- en schaduwminnende planten. Klauter je het rotsgedeelte van de tuin op, dan heb je echt het gevoel dat je in de bergen wandelt, met watervalletjes, beekjes en bergbloemen als edelweiss. Favoriet bij kinderen zijn de met bloemen omzoomde rotspaadjes waar je heerlijk kunt klimmen. Het letterlijke hoogtepunt van je dagje uit is de top van de rotstuin, hier heb je een mooi overzicht over de rest van de tuinen.

Op ontdekkingstocht

Ook de Ontdektuin is interessant voor jong en oud. Het is een tuin vol verhalen waarin je met al je zintuigen de plantenwereld ontdekt. Op je dagje uit kun je hier kennismaken met geneeskrachtige planten of planten waarvan de vezels voor touw of kleding worden gebruikt. Maar in deze inspiratietuinen vindt er ook meer botanische thema’s zoals bloeiwijzen en bloemvormen en het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes.
De Evolutietuin laat zien hoe de plantenwereld zich in de loop van miljoenen jaren heeft ontwikkeld. Deze tuin vormt het wetenschappelijke hart van de Botanische Tuinen Utrecht. Je vindt er veel zomerbloeiers.

Jungle onder glas

De tropische kassen herbergen een bijzondere plantenexpositie. In het tropische deel vind je planten zoals cacao en banaan maar ook prachtige waterlelies. Je waant je hier zowaar in Zuid-Amerika! In de koelere subtropisch kas staan onder andere Cycas-palmen, levende fossielen uit de tijd van de dinosauriërs. De collectiekasjes zijn een paradijs voor liefhebbers van orchideeën en bromelia’s. En dan is er ook nog een vlinderkas. Tijdens het Tropisch Vlinderfestival (van 1 april tot 1 december) zijn hier niet alleen prachtig gekleurde vlinders maar ook bizarre poppen en rupsen te zien. Vooral voor kinderen maakt dit het dagje uit extra bijzonder!

Speurtochten en Diertjesdag

In de Botanische Tuinen Utrecht valt veel te ontdekken. Bovendien worden allerlei leuke en leerzame activiteiten georganiseerd, zoals speurtochten voor kinderen, een Diertjesdag en markten voor plantenliefhebbers. Het jaarthema 2022 is ‘Struikrovers!’, dit gaat over planten die voedsel en water van andere planten stelen. Voor wie moe geworden is van alle indrukken, biedt Tuincafé Botanica een heerlijk rustpunt. Wil je liever ergens in de Tuinen zitten met een lekker broodje? Dat kan! Bestel dan van tevoren gewoon een lunchtas.

Dagje uit – praktisch

De Botanische Tuinen Utrecht zijn van 1 maart tot 1 december dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De reguliere toegangsprijs is € 8,50, kinderen t/m 12 jaar en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Het grootste deel van de Tuinen is goed toegankelijk met een rolstoel, bij de entree staat een beperkt aantal leenrolstoelen.

Meer info: www.uu.nl/botanischetuinen
E-mail: botanische.tuinen@uu.nl
Volg de Tuinen op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws en mooie plaatjes.