Aandacht voor de natuur en het bewust kiezen voor verantwoorde producten is de laatste jaren duidelijk toegenomen. Bij tuinklussen als onkruidbestrijding en bodemverbetering wordt steeds meer gezocht naar natuurlijke oplossingen. Een makkelijke en niet dure oplossing voor veel tuinkwaaltjes is het gebruik van een restproduct van chocoladeproducenten: cacaodoppen. Het is een natuurlijke bodembedekker die onder andere katten uit de tuin houdt en de border onderhoudsarm maakt. 

Bijzondere dopjes

Cacaodoppen zijn veel meer dan alleen een decoratieve bodembedekkende oplossing in je tuin. Wist je ook dat de doppen vele bijzondere eigenschappen hebben? Ze vormen bijvoorbeeld een bodemvoedende laag voor je planten. De diverse voedingstoffen die aan de bodem worden afgegeven bevorderen de groei en bloei van je planten en houden tegelijkertijd wortelrot tegen. Daarnaast zijn cacaodoppen ook populair om de vochtregulerende werking. Zo hoef je minder vaak de tuinslang tijdens droge perioden erbij te pakken. Ook wanneer je onkruid wil tegengaan, bieden ze uitkomst. Gedurende het voorjaar en de zomer houdt deze bijzondere bodembedekker onkruid in bedwang.

cacaodoppen, onkruidwerend, slakken, katten, tuinen.nl

Dag katten, slakken en onkruid!

Cacaodoppen weren slakken en katten uit de borders. Strooi een laagje rondom hosta’s en je hebt geen last meer van door slakken beschadigd blad. Ook katten vinden het maar niets en verliezen eindelijk hun interesse in je border als kattenbak. Chemische onkruidwering is trouwens ook niet meer nodig. Het natuurproduct heeft een onkruidwerend effect.

Lees ook: Slakken voorkomen en bestrijden

Aan de slag met cacaodoppen

Cacaodoppen zijn eenvoudig toe te passen in de border. Dat kun je het beste in het voorjaar doen. Haal eerst het eventuele onkruid weg en strooi vervolgens een laagje van ongeveer 4-5 centimeter in de border. Ze doen dan het hele tuinseizoen het werk. Jij houdt dan meer tijd over voor het belangrijkste in de tuin: genieten!

cacaodoppen, hond, tuinen.nl

Hondenbezitters let op

Hoewel het slechts incidenteel gebeurt, eten honden soms cacaodoppen op. Omdat honden heftig kunnen reageren op een stof die in cacao zit, geldt zowel voor chocolade als ook voor cacaodoppen, adviseren wij hiermee uit te kijken met honden. Mocht jouw hond onverhoopt cacaodoppen of chocolade eten, adviseren wij om zo snel mogelijk met de hond naar de dierenarts te gaan en te melden wat de hond gegeten heeft.

Lees meer  Onkruid tussen de tegels

Lees ook: 10x speelse bodembedekkers