Een prachtige plant in huis geeft niet alleen meer sfeer, maar het is ook nog eens gezond. Vind je kamerplanten verzorgen een uitdaging? Met onze tips houd je jouw kamerplant langer mooi.

Kamerplanten verzorgen op de juiste plek

Zon, schaduw, licht of halfduister… elke plant heeft zijn favoriete plekje in de kamer. Maar ook de temperatuur en de luchtvochtigheid spelen een rol. Benader altijd zoveel mogelijk de natuurlijke situatie van de plant. Kamerplanten die op een verkeerde plek staan, groeien niet goed, bloeien korter of kunnen in het ergste geval zelfs doodgaan. Lees daarom altijd eerst goed het label van de plant. Hier staat namelijk precies op wat de plant nodig heeft. Een aantal algemene tips voor het kiezen van de juiste plek van je kamerplant:

 • Zet planten nooit direct tegen het glas. Ze kunnen verbranden of bevriezen.
 • Planten mogen niet te dicht bij de verwarming.
 • Alleen groene planten die met weinig licht toekunnen kun je in een donker hoekje zetten.
 • Varenachtige planten houden van een hoge luchtvochtigheid en regelmatig sproeien.
 • Op tochtige plaatsen krijgen planten eerder spint.
 • Cactussen willen, net als in de natuur, graag een koele, droge periode in de winter.

Eens in de twee à drie jaar is het goed om je kamerplanten te verpotten. Wanneer de plant eerder uit de plant aan het groeien is, is het eerder nodig. In deze instructiefilm laten we je zien hoe je jouw kamerplant het beste kan verpotten.

Kamerplanten varens

Geef voldoende water, maar ook niet teveel

Kamerplanten hebben water nodig. Hoeveel water ze nodig hebben is afhankelijk van het type plant dat je in huis hebt. Een cactus heeft genoeg aan eens in de drie à vier weken water. Een lepelplant heeft echter twee keer per week water nodig. Kamerplanten verzorgen is dus ook goed kijken naar welk type je in huis hebt. Over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden:

 • Komt de plant van oorsprong uit het regenwoud? Geef dan veel water
 • Is de plant juist afkomstig uit een woestijngebied? Geef dan weinig water
 • Hoe groter het blad is, hoe meer water de plant nodig heeft
 • Hoe hoger de plant is, hoe meer water nodig is
 • Is de luchtvochtigheid in huis laag? Geef je kamerplant dan extra water
 • Komt er veel zonlicht in huis? Ook dan heeft je kamerplant extra water nodig
 • Hoe hoger de temperatuur in huis is, hoe meer water nodig is
Lees meer  Heerlijke antipasti - uit je eigen moestuin!

venushaar, adiantum, badkamer, badkamerplanten, tuinen.nl

Voorkomen is beter dan genezen

Om je planten zo lang mogelijk mooi te houden, wil je je kamerplanten verzorgen met alle liefde. Met deze juiste plek en juiste hoeveelheid water, kun je lang genieten van je kamerplanten. Merk je dat je plant toch nog wat meer nodig heeft? Dan kun je kamerplanten verzorgen met wat extra plantenvoeding. Door zo af en toe wat extra voeding te geven, krijgen ze een boost. Lees wel even op de verpakking voor wat voor type kamerplant de voeding geschikt is. Dat kan namelijk sterk verschillen.

Neem actie als je plagen ziet

Sommige planten zijn gevoeliger voor insecten en bladluis dan andere planten. Onderneem zo snel mogelijk actie als je ze ontdekt, want ze belemmeren de planten in hun groei en halen het mooie eraf. De juiste verzorging helpt bij het voorkomen van luizen, spint en insecten.