Combinatieteelt gaat over de invloed die verschillende gewassen op elkaar hebben. Zo zijn er bepaalde moestuingewassen die  elkaar versterken, maar ook planten die elkaar tegen kunnen werken. Ontdek welke gewassen je wel en niet naast elkaar kunt zetten in de moestuin.

 

Moestuinplanning maken met combinatieteelt

Wanneer je start met een moestuin is het goed meteen naar combinatieteelt te kijken, zeker als je verschillende kruiden en groente- en fruitsoorten wil oogsten. Daarmee kun je een indeling van je moestuin maken waarin de planten die naast elkaar staan een gunstige invloed op elkaar hebben. Zo voorkom je dat je gewassen combineert en deze vervolgens niet groeien of een slechte oogst opleveren.

 

Afbeelding combinatieteelt in moestuin met afrikaantjes

 

Goede buren, slechte buren  

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop planten elkaar kunnen beïnvloeden wanneer ze naast elkaar worden geteeld. Sommige planten stoten door middel van geur insecten af die een bedreiging voor hun buren zouden zijn, of geven verkeerde stoffen af via hun wortels. Door de geur die de planten afgeven kunnen ze elkaar versterken of juist verzwakken. Denk maar aan de afrikaantjes (Tagetes patula) die wortelaaltjes, die plantwortels kunnen aantasten, voor hun buren afstoten. Een ander voorbeeld van een goede combinatie is bijvoorbeeld wortel en ui. De geur van ui verjaagt namelijk de wortelvlieg. Daarnaast zijn er ook planten die juist minder goed voor elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.

 

Overzicht van combinatieteelt in de moestuin

Door het op de juiste manier combineren van verschillende gewassen in de moestuin kun je sterkere planten opkweken en een betere oogst overhouden. De combinaties waar je rekening mee moet houden bij het teeltplan hebben wij voor jou op een rij gezet.

Lees meer  Heerlijke antipasti - uit je eigen moestuin!

Combinatieteelt moestuin

Download hier het schema met goede en slechte buren

Lees ook: Zaaikalender groenten en fruit