Dille is een fris eenjarig kruid dat prachtig staat in iedere kruidentuin. Dille heeft prachtige gele bloemschermen. Je kunt dille gemakkelijk zelf kweken vanaf april, in de volle grond of in potten en bakken.
Dille zaaien
Je kunt dille het beste niet verplanten. Daarom kun je dille direct in de volle grond of in potten en bakken zaaien. Je zaait dille op een plek in de zon of in de halfschaduw. In april en mei kun je dille zaaien. Bij voorkeur zaai je dille voor op een beschutte plek, de zaden zaai je op 0,5 cm diepte. Zaai je dille in rijen? Houd dan afstand tussen de planten van 10 cm en een afstand tussen de rijen van 40 cm. De zaden ontkiemen na 2 tot 4 weken.
Dille kan in de volle grond wel 1 meter hoog worden. Daarom is het belangrijk dat je de planten voldoende ruimte geeft en uit dunt als ze te dicht op elkaar gaan groeien. Wil je dille groot kweken? Houd dan een afstand van 20 cm aan. Zaai je dille in potten of bakken? Dan blijft het kruid kleiner en is uitdunnen meestal niet nodig.
De verzorging van dille
Aan de bodem stelt dille weinig eisen. Dille groeit op bijna elke grond, zolang deze grond maar goed waterdoorlatend is. Het kruid heeft de voorkeur voor wat armere gronden. Verder wied je wat onkruid rondom de planten. Dille vraagt daarnaast niet om veel verzorging. De plant houd wel van een vochtige grond, geef dille daarom regelmatig water aan de voet van de plant. Vooral in droge perioden is dit erg belangrijk. Let wel op dat het kruid niet te nat staat.
Dille oogsten
Vrijwel de gehele zomer kun je dille oogsten. Al zo’n 8 weken na het zaaien kun je de stengels van de plant knippen voor het gebruik in de keuken. Het kruid is het lekkerst wanneer dille begint te bloeien, dan bevatten de bladeren het meeste aroma. Voor het oogsten van dille snijd of knip je de stengels met een scherp gereedschap af op ongeveer 5 tot 10 cm boven de grond.
Uiteraard smaakt en ruikt dille het lekkerst wanneer je het kruid vers gebruikt. Maar je kunt dille ook prima bewaren. In de koelkast kun je dille enkele dagen bewaren, maar je kunt dille ook invriezen of drogen.