Coniferen eentonig? Vergeet het maar! Zelfs in januari zijn er veel verschillende soorten die voor kleur in de tuin zorgen. 
Coniferen in de wintertuin geven bijzondere kleur- en vormelementen en brengen in de zomer juist rust. De meesten behouden hun naald- of schubvormige loof.  

Voor ieder wat wils

Er zijn ook bladverliezende coniferen, zoals de lorken of lariksen en de bijzondere Ginkgo die een schitterende herfstkleur vertonen. En dat is er in tal van kleuren: uiteraard allerlei tinten groen, maar ook fel- tot donkerblauw, zilvergrijs, geel, wit- en geelbont. Zelfs roodachtige tinten komen voor en wie denkt dat altijdgroene coniferen ook altijd hetzelfde groen showen, heeft het mis. Er zijn heel wat soorten die met prachtige, frisgroene ‘kaarsen’ uitlopen of die ’s winters bronsgroen verkleuren.

Het is niet alleen het blad dat grote verschillen vertoont, ook de groeivormen. Denk aan de bodembedekkers, dwerg coniferen, smalle zuilen en brede kronen, de basten, de wortelstructuren, de bloeikegels. Ook  snoeivormen geven een eindeloze variatie. Veel dwergvormen zijn geschikt als bonsai.

Kleurige en geurige coniferen in de wintertuin

Er zijn coniferen in de wintertuin voor ieder type grond van zuur tot kalkrijk, soorten die zoute zeewind verdragen of die met luchtwortels zelfs in moerassen kunnen groeien. Van coniferen voor minituinen tot parken. Van heel langzaam tot supersnel groeiend. Genoeg keuze!

Leuk weetje

Coniferen zijn heel sterk en  hebben vrijwel geen last van insecten en schimmels. Snoeiwonden hoeven ook niet te worden afgedekt.

Sommige coniferen lijken zelfs het eeuwige leven te hebben. De oudste levende wezens op aarde zijn naaldbomen. In Amerika groeien coniferen van meer dan 5000 jaar oud. In Nederland en Vlaanderen kwam vroeger de venijnboom Taxus baccata als inheemse plant voor, maar die is hier als wilde boom verdwenen.
De jeneverbes Juniperus communis is er nog wel sinds de prehistorie. Of de grove den Pinus sylvestris bij ons inheems is, wordt betwijfeld.

Lees meer  Siergrassen op balkon en terras

Redactie: colour-your-life.nl 

Lees ook: