Bij groenblijvende hagen denk je vaak gelijk aan coniferen. Niet ten onrechte. De meest gebruikte haagconifeer is Cupressocyparis leylandii. Dat is een snelle groeier, die veel water nodig heeft en bovendien zeewind verdraagt. De snelle groei heeft als nadeel, dat jonge planten erg open kunnen zijn. Let er bij aankoop op dat u goede kwaliteit krijgt, dus dicht van vorm. Een goede kwaliteit wordt gesnoeid en rustig opgekweekt, zodat de coniferen dicht vertakt zijn.

 

Cupressocyparis leylandii

Coniferen: Over de Taxus

Taxus is een verhaal apart. Van de coniferen is Taxus baccata één van de mooiste als u niet een al te hoge haag wilt maken, manshoog of hoger. Taxus groeit tamelijk langzaam en heeft minder vocht nodig. De zachte naalden hebben een diepgroene kleur en zijn een rustige achtergrond voor een kleurrijke border.

 

Voordeel van de Taxus

Een belangrijk voordeel van Taxus is, dat ook oude, sterk verhoute delen opnieuw kunnen uitlopen. Daarom is ingrijpend snoeien mogelijk, een echte verjongingskuur. De meeste haagplanten verdragen dit niet. Er kunnen prachtige, goed dichtgegroeide figuurbomen spiraal en dierfiguren pauw van worden geknipt, al dan niet in aansluiting op een haag.

 


Taxushaag in en om de tuin

Taxus media ‘Hicksii’ is een vrouwelijke vorm en draagt elk jaar uitbundig bes. Het is een geliefde haagconifeer vanwege het diepgroene blad. Andere populaire haagconiferen zijn Thuja’s. Ze zijn gevoelig voor zeewind. Thuja occidentalis ‘Frieslandia’ nog het minst.

Let op: Taxus is giftig. Voor paarden is één hap dodelijk, dus zorg ervoor dat je geen snoeisel morst.

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:

Lees meer  Fluweelhortensia