De Taxus is een alom bekende haagplant in de Nederlandse tuin. Dankzij zijn donkergroene, glanzende naalden geeft deze plant een luxueuze uitstraling. Hier geniet je niet alleen in het voorjaar en in de zomer van, maar in het gehele jaar. De Taxus Baccata is namelijk groenblijvend en goed winterhard, omdat hij zijn naalden gedurende het jaar behoudt. Dankzij zijn compacte groeivorm is de haag tevens goed zichtdicht, waardoor je meer van je privacy en beschutting geniet met meer groen in de tuin. Wij geven je tips waar je op moet letten bij het kopen, aanplanten en onderhouden van de Taxus haag.

Taxus haag kopen

Een Taxus kun je zowel kopen in een tuincentra als bij een gespecialiseerde kwekerij. In veel gevallen zijn ze met een kluit uit de volle grond verkrijgbaar of potgekweekt. Planten uit pot kunnen in principe het gehele jaar door aangeplant worden, met uitzondering van flinke vorst, en zijn van de hoogste kwaliteit. Bij planten met kluit kun je het beste de periode september – maart / april hanteren voor wat betreft aanplantperiode. Daarnaast zijn er ook nog planten met losse wortel. Die zijn van zichzelf wat kwetsbaarder omdat de grond rondom de wortels ontbreekt. Belangrijk is dat deze zo snel mogelijk in de grond worden gezet nadat ze zijn besteld. Om een volle Taxus haag te creëren, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid planten per meter te hanteren. Zo heb je voor kleine Taxus Baccata planten ongeveer 6 tot 8 planten per strekkende meter nodig, voor planten rond de 100 cm hoog 3 stuks en bij hoge Taxus planten 2 stuks per meter.

Het aanplanten van de Taxus haag

Ondanks dat het aanplanten van de Taxus haag een eenvoudige klus is, is het raadzaam om op een aantal belangrijke aandachtspunten te letten. Zo is de beste periode om de Taxus aan te planten van eind september tot uiterlijk halverwege april, waardoor de planten rustig kunnen aanslaan. Bij vorst (met uitzondering van lichte vorst) is het wel raadzaam om even te wachten met aanplanten. Verder kan de venijnboom zowel in de zon, halfschaduw als schaduw aangeplant worden en kun je dus zowel met een tuin op het noorden als op het zuiden, een mooie Taxus haag maken. Bij voorkeur betreft het wel een wat zonnige standplaats, met tevens goed waterdoorlatende grond. Ligt er klei in je tuin en wil je toch de Taxus Baccata aanplanten? Overweeg dan om voor de zekerheid een drainage aan te leggen, of maak de grond heel goed los op moment van aanplanten.

Lees meer  Hoe maak je van je tuin een gezellige buitenruimte?

Bij het inplanten kun je optioneel een touw spannen op de plek waar de Taxushaag moet komen te staan, zodat je er zeker van bent dat de haag recht komt te staan. Nu graaf je de geul op desbetreffende plek en zorg je ervoor dat de grond goed waterdoorlatend wordt gemaakt. Daarna verspreid je de planten langs de geul zodat je er zeker van bent dat je de juiste hoeveelheid planten per strekkende meter hanteert. Strooi wat aanplantgrond met wortelstimulator in de geul en door de uitgegraven grond en meng dit goed door elkaar. Nu is het tijd om de Taxus haagplanten in de geul te zetten. Let op dat ze niet te diep worden aangeplant, het topje van de kluit moet uiteindelijk net onder de grond zitten. Zit er een jute zak om de kluit heen? Deze kun je gewoon laten zitten en zal vanzelf onder de grond vergaan. Zijn alle planten in de geul gezet? Vul het gat dan weer aan met de uitgegraven grond en aanplantgrond en druk dit rondom de planten wat aan. Geef de Taxus haag vervolgens wat water en het aanplanten is klaar!

Het onderhouden en verzorgen van de Taxus

De Taxus staat bekend als onderhoudsvriendelijk. Dit komt mede door zijn relatief langzame groei van gemiddeld 10 – 15 cm per jaar. Wel is het raadzaam om de haag twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer in mei / juni, de tweede keer eind augustus / september. Let hierbij op dat je dit op een bewolkte dag doet, om te voorkomen dat nieuwe naaldjes van de Taxus verbranden na de snoeibeurt. Daarnaast is het belangrijk dat de haag, met name in de eerste anderhalf- a twee jaar, goed wordt voorzien van extra water zodat de grond ietwat vochtig blijft. Let op dat het water goed weg dient te zakken in de grond, omdat de Taxus niet goed tegen teveel water kan en de wortels hiermee geen zuurstof krijgen. Geef de planten nog even wat organische bemesting in het voorjaar en ze zullen uitgroeien tot een prachtige Taxus haag!

Lees meer  Design vogelhuizen en Moderne vogelvoederhuizen van Heeej.nl