De dagen doorbrengen in de buitenlucht: het is iets waar veel mensen voor tekenen. Buiten zijn is immers goed voor je gezondheid en als je dat kunt combineren met je werk, dan is dat een mooie win-winsituatie. Wil jij ook graag werken in de buitenlucht? Dan kun je eens denken aan een baan in de groene sector. Uit welke beroepen je kunt kiezen als je wil werken in het groen, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Hovenier

Tuinen aanleggen, straatwerk aanleggen, een schutting plaatsen of een overkapping bouwen: het zijn taken die allemaal vallen onder het beroep van een hovenier. Daarnaast moet je natuurlijk ook tuinen onderhouden en inplanten. Als hovenier zijnde heb je veel verschillende taken en dat betekent dat het beroep ook heel veelzijdig is. Bovendien is het een beroep dat veel voldoening geeft: je maakt de mensen blij als je hun tuin weer zo oplevert als deze voldoet aan hun wensen. Neem eens een kijkje tussen de vacatures in het groen als je je afvraagt of een beroep als hovenier bij jou past. Zo kun je kijken naar geschikte functies die passen bij jouw opleiding. Je hebt bijvoorbeeld assistent hoveniers, maar je hebt ook de functie van een voorman.

2. Interieurbeplanter

Planten geven nou eenmaal sfeer aan de ruimte. Planten zorgen ervoor dat de ruimte wordt opgefleurd en ze zorgen ervoor dat er een gezond leefklimaat ontstaat. Deze groene vrienden zijn dus onmisbaar in vrijwel iedere ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een kantoorpand, maar ook in huis én zelfs buiten huis. Je werkt dus veel binnen, maar je kunt ook buiten aan de slag. Vind jij het leuk om deze planten in een ruimte te plaatsen, en de ruimte helemaal op te fleuren? Dan is misschien een beroep als interieurbeplanter wel wat voor jou. Kijk voor deze vacatures eens bij AB Werkt.

Lees meer  Kamerplanten verzorgen doe je zo

3. Groenvoorziener

Als hovenier kun je de tuinen mooi maken, maar het is ook belangrijk dat er in de buurten genoeg groenvoorzieningen zijn. Denk bijvoorbeeld aan parken, bossen, maar ook de struiken en groenstroken langs de weg. Dit moet natuurlijk aangelegd en vervolgens ook onderhouden worden. En dat is de taak van de groenvoorzieners. Als groenvoorziener kun je bijvoorbeeld werken voor de gemeente, zodat je samen met andere groenvoorzieners de stad, het dorp of een bepaald gebied groen en fris houdt. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je door kunt groeien in dit beroep, zo kun je bijvoorbeeld voorman worden.

4. Werken in een kwekerij

Het proces van hoe een zaadje zich kan ontwikkelen tot een boom, een heester of een struik, is interessant om te zien. Bovendien bestaan er talloze planten: geen een plant is hetzelfde. En dat maakt de wereld van planten juist zo leuk. Je kunt deze interesse combineren met een baan: zo kun je gaan werken in een kwekerij. Je hebt verschillende soorten kwekerijen, denk bijvoorbeeld aan een boomkwekerij of een kwekerij in vaste planten. Als je werkt in de kwekerij, is het belangrijk om planten te verzorgen, in te planten, maar ook eruit te halen zodat ze naar de verkoper kunnen.

5. Dierverzorger

Gaat jouw liefde vooral uit naar de dieren? Dan kun je hier ook passende banen in vinden. Denk bijvoorbeeld aan een baan als dierverzorger. Zo kun je bijvoorbeeld bij een boerderij aan de slag gaan waar je de dieren moet gaan verzorgen, zoals het geven van voedsel, water en aandacht. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de gezondheid van de dieren in de gaten te houden, waar jij als dierverzorger ook op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van kwaaltjes en ervoor zorgen dat de dieren in een schone omgeving kunnen leven. Alles voor een tevreden dier, en daar kun jij als dierverzorger deel van uitmaken.

Lees meer  Onkruidvrije voegen