Zit jouw balkon op het noorden, oosten, zuiden of westen? Met de juist gekozen planten creëer je een groene (of gekleurde!) oase voor elk balkon.​ Dit lijkt misschien onmogelijk, maar is goed te realiseren. We geven je een overzicht van welke planten je het beste op je balkon kunt zetten. 

Op een betrekkelijk klein oppervlak kan meer met planten gedaan worden dan op het eerste gezicht lijkt. Voordat je een plant aanschaft is het goed om even stil te staan bij de ligging van het balkon. Een balkon dat de hele dag schaduw heeft, vraagt een andere beplanting dan een balkon dat de hele dag in de zon ligt.

Het balkon op het noorden

Een balkon op het noorden heeft de hele dag schaduw. Dit betekent dat daar geen planten neergezet moeten worden die graag in de zon willen staan. Er is veel keuze in schaduwplanten die het ook prima op het balkon doen. Bij het beplanten van de potten moet je wel rekening houden dat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. Is de grond te lang vochtig zouden de plantenwortels kunnen rotten met alle gevolgen van dien.

Planten die geschikt zijn voor een plaats op het noorden zijn: Begonia, Springzaad, Bergenia, Hosta, Camelia, Skimmia, Klimop en Fuchsia.

Camelia, plant, balkon, noorden

Op het westen

Een balkon dat op het westen ligt zal veel meer last hebben van wind. Het is belangrijk dat er royale brede bloempotten voor de planten gebruikt worden. Deze zullen bij veel wind minder snel omwaaien.  Het is goed om stevige, sterke en laagblijvende plantensoorten te kiezen die tegen een windstootje kunnen. Een goed bevestigde trellis of rietmat langs de balustrade kan de ergste wind breken.

Planten die geschikt zijn voor een plaats op het westen zijn: Violen, Klaverzuring, Pulmonaria (Longkruid), Varkensgras, Buxus, Laurier en Kuiflelie.

Violen, balkon, westen

Op het zuiden

Een balkon dat op het zuiden ligt heeft veel zon. Dat betekent dat er veel water gegeven zal moeten worden. Bij een warme zonnige dag moet dit 2x per dag gebeuren.  Kleine potten staan eerder droog dan de grote soorten. Om het verdampen van water tegen te gaan kunnen het best kunststof of geglazuurde potten gebruikt worden. Vergt 2x per dag water geven te veel tijd, dan is het te overwegen om een automatisch watergeefsysteem aan te schaffen.

Lees meer  Bloembollenlasagne: prachtige voorjaarsbollen in 3 lagen

Planten die geschikt zijn voor een plaats op het zuiden zijn: Lobelia, Petunia, Geranium, Geel Zonneroosje, Lavendel, Roos en Druif.

Lavendel, balkon, zuiden

Op het oosten

Een balkon dat op het oosten ligt heeft vooral in de ochtend veel zon. Ook hier voelen de “zonaanbidders” zich thuis. De planten hebben ook hier veel vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Planten die geschikt zijn voor een plaats op het oosten zijn: Margriet, Lobelia erinus, Afrikaantje, Verbena (Ijzerkruid), Viool, Geranium, Vrouwenmantel, Wederik Lysimachia, Flanelstruik en Palmlelie.

Margriet op het balkon op het oosten

Lees ook – 5x zomerbloeiers voor op het balkon