De moestuin in juli, een onvergetelijke oogst

Juli is een maand van oogsten, water geven en onkruid wieden!
Inderdaad, er valt ook in juli heel wat te beleven in de moestuin. Je leest er alles over in dit artikel, van het oogsten van boontjes tot het verzorgen van tomaten en komkommers!

Ventilatie in serre of kas, het moet gewoon…

In juli kunnen de temperaturen razendsnel stijgen, vooral in een serre of kas. De serre of kas kan zonder twijfel een bloedhete sauna worden die voor de planten allesbehalve aantrekkelijk is.
Tomaten worden hier veelal het slachtoffer van waardoor een groeistilstand optreed en een grote bloemsterfte plots geen nieuws meer is. De boodschap is hier dus luchten!
Lucht de serre of kas dag en nacht door alle ramen en deur open te stellen. Ventilatie is hier heel belangrijk om ziektes en schimmels te vermijden alsook de hoge temperaturen.

Water geven en onkruid wieden

Water geven en onkruid wieden, klinkt als…in de oren? Van het Franse ‘mauvaises herbes’ tot het Engelse ‘weeds’… verschillende talen die één groep planten omvat. Namelijk de onkruiden.
Onkruiden zijn zo talrijk aanwezig in hun ondersoorten dat ze een ware pest kunnen zijn in de moestuin. Juli kan droog en warm zijn, maar daar hebben deze onverbiddelijke groeiers geen enkel probleem mee! De boodschap is hier dus ongetwijfeld wieden, wieden en ja hoor, nog eens wieden!

Oogsten in juli

In juli kan je heel wat oogsten. Zowel vrucht, blad, peul en bolgewassen. De eerste tomaten, pepers en paprika’s gaan afrijpen samen met komkommers en augurken! Oogsten; de rust en tevredenheid van elke moestuinder!

Verzorging van tomaten in open lucht

Juli en augustus zijn beiden maanden waar de aardappelplaag of phytopthora infestans ongetwijfeld een bezoekje brengt aan de tomaten. Een alom gevreesde ziekte die vooral de tomaten in open lucht treft.
Enkele tips om dit te vermijden zijn:
•  zorg voor voldoende ventilatie tussen het gewas
•  loop nooit door een nat gewas, wacht tot het opgedroogd is
•  maak geen gebruik van een mes of snoeischaar bij het dieven of verwijderen van blad

Lees meer  De kloostertuin
 

Komkommers in de serre of kas

Juli is een maand die komkommers met zich meebrengt. Hobbytuinders oogsten nu volop de eerste vruchten en verwerken die in een overheerlijke salade. Oogst bij komkommers altijd een stukje stengel van de vrucht zodat het bewaren geen problemen met zich meebrengt. Geef ook voldoende water tijdens warme perioden daar komkommers een grote waterbehoefte hebben. Een kalium K en fosfor P bemesting kan nu ook toegepast worden.

Boontjes oogsten

Boontjes oogsten is een werkje van geduld en ongetwijfeld voldoening!  In juli kunnen ook de eerste boontjes geoogst worden, een peulgewas die de voorbije jaren een opmars kent in Vlaamse en Nederlandse moestuinen. Een vlotte teelt die mits een droge opkomst geslaagd is. Inderdaad, een boon heeft een grondige hekel aan vocht wanneer ze kiemt. Een geringe opkomst is dus veelal te wijten aan een te natte periode.
Als de boontjes eenmaal gekiemd zijn, gaat het vrij snel en voor je het weet kan je oogsten!
Tip:
plant bij voorkeur geen erwten naast bonen of omgekeerd!

Lees ook:

Bekijk de moestuinkalender
Alles over de moestuin