Vanaf 15 mei zijn de IJsheiligen officieel voorbij. Dat betekent dat je al vanaf de week voor IJsheiligen kunt beginnen met het ‘afharden’ van je plantjes.

Wat is het afharden van planten?

Afharden zorgt er voor dat je plantjes niet direct dood gaan als ze eenmaal buiten staan. Je zet de gezaaide plantjes overdag buiten en ‘s avonds gaan ze weer naar binnen. Het is verstandig deze methode te herhalen tot IJsheiligen voorbij is, dit is 15 mei.

afharden, moestuin, ijsheiligen, tuinen.nl

Plagen in je moestuin

Eind mei wordt het dus behoorlijk druk in de moestuin. Alle plantjes mogen in de grond gezet worden en gaan ineens heel hard groeien. Maar wees op je hoede voor plaagdieren zoals insecten en/of slakken en schimmels. Er zijn zoveel verschillende plagen die zich in je tuin kunnen voordoen. En er zijn nog veel meer verschillende maatregelen die je kunt treffen om dit te voorkomen, zo kun je gaas over de moestuin plaatsen of chemische bestrijding gebruiken, al zijn wij van die laatste geen voorstander. Gelukkig zijn er ook steeds meer natuurlijk middelen te koop en online kun je allerhande huis-, tuin- en keukenmiddelen vinden.

Slakken in de mei, ijsheiligen

IJsheiligen

Voor degene die niet precies weten wat IJsheiligen in houdt. IJsheiligen is een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten van IJsheiligen dateren uit het jaar 1000. De heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vierden hun naamdagen op de achtereenvolgende 11, 12, 13 en 14 mei. Temperatuurveranderingen kunnen je gewas veel schade aanrichten. Na half mei ca. 15 mei neemt de kans op nachtvorst af. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met meer zomers weer. Het is dus niet verstandig je moestuin voor die tijd al naar buiten te verplaatsen. Als de plantjes eenmaal in de vorst gestaan hebben is het waarschijnlijk te laat om ze nog te redden.

Lees meer  Snoeien in mei

 

Bekijk ook het stappenschema voor het afharden van zaailingen in het artikel: Zaailingen verzorgen