Historie

Orchideeën bewaren veel geheimen, niemand kan echt zeggen hoe oud deze op één na grootste plantenfamilie ter wereld is, er zijn namelijk vrijwel geen fossiele resten gevonden. Men verondersteld dat orchideeën zijn ontstaan in de vroege krijtperiode ongeveer 120 miljoen jaar geleden, toen de werelddelen zoals we ze nu kennen losbraken van de oorspronkelijke grote landmassa.
De eerste orchideeën waren er toen al en waarschijnlijk groeide ze in een gebied dat nu bekend staat als Maleisië. Omdat de planten van het super continent langzaam uit elkaar dreven verhuisden de orchideeën weer, raakten ze verspreid over de hele aarde en zijn ze verschillend van groeiwijze.

Soorten

Het geslacht van de orchideeën omvat zeker 25.000 – 30.000 soorten en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt en vormen daarmee wellicht één van de grootste planten familie op deze aarde.

De orchidee heeft zijn naam te danken aan de knollen die bij aard orchideeën voorkomen. Dit is afgeleid van het Griekse woord orchis wat testikel betekent. Men dacht dan ook, dat de orchidee ook de vruchtbaarheid en de mannelijkheid zou bevorderen.

 

In de huiskamer

Van deze grote planten familie, is er maar een klein gedeelte geschikt om voor mensen in de huiskamer te houden. De hobbyist kan natuurlijk in een speciale kweekkas het natuurlijke en oorspronkelijke klimaat al weer een stuk beter nabootsen om zo ook botanische orchideeën kweken.


Lees ook:

Bekijken en aanschaffen van beplanting
Meer informatie over kamerplanten
Meer informatie over beplanting

 

Lees meer  Vaste planten vermeerderen