Deze schitterende kleine gedrongen vogel met de knalgele ogen is gelukkig ook een bewoner van onze Krimpenerwaard. Hoewel het niet goed gaat en hij in aantal nog steeds afneemt mag ik hem toch ieder jaar met vreugde ontmoeten. Meestal vind ik hem op zijn vaste stek ergens in een boom  knotwilg of op een paaltje langs de tiendwegen van de polder.

In Nederland neemt het aantal broedparen van de Steenuil helaas nog steeds af. Omdat hij ook overdag vaak actief is, kunnen we hem dikwijls vinden op een paaltje of boerenhek vlak bij zijn favoriete knotwilg waarin hij broedt. Maar het mag ons niet verbazen hem in een oud schuurtje of ander soort boom te zien broeden. Het liefst in een holte waar hij zijn jongen uitbroedt. Je ziet hem gemakkelijk over het hoofd omdat hij niet erg groot is, doch als hij op zijn vertrouwde paaltje zit wekt hij de indruk groter te zijn dan hij werkelijk is.

Het kan ook een echte herrieschopper zijn als hij zijn kreet door het zwerk laat klinken die het midden houdt tussen een soort gekef en een tjoekachtig geluid. Zijn vlucht is golvend en als je eenmaal een steenuil hebt zien opvliegen zal je hem de volgende keer gemakkelijker herkennen. Kikkers regenwormen en insecten staan op het dagelijkse menu, maar ook een muisje versmaadt hij zeker niet. Heel soms komt hij zelfs met een jonge rat aanzetten die toch eigenlijk een beetje boven zijn vermogen gaat. Ook kleinere vogels en zelfs de spreeuw staan op het menu.

Het aantal steenuilen is in Nederland afgenomen omdat het platteland stevig aan verandering onderworpen is. Het missen van oude verlaten schuurtjes, de ommekeer van hoogstamfruitbomen naar laagstamfruitbomen etc, dit alles draagt er toe bij dat deze schitterende vogel in 2004 op de rode lijst is gezet. Volgens een Spaanse legende kon de steenuil lang geleden geweldig mooi zingen maar toen hij getuige was van het sterven van de Christus verloor hij zijn zangtalent. Alles wat hem nu nog rest is een rauw gekef en wat vreemde hoge schrille tonen…

Lees meer  Vormsnoeien in juli

Redacteur: Peter de Mooij

Lees ook:
Meer landleven columns van Peter
Alles over tuininrichting
Tuinklusjes per maand
Gratis tuinbrochures
Gratis tuinofferte aanvragen voor tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud bij een vakkundig hovenier