Door zelf te composteren creëer je waardevolle humus voor de grond. Veel GFT-afval mag direct op de composthoop maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor onkruid. En zo is er wel meer GFT-afval dat je beter in je kliko kunt gooien. Wij zetten voor je op een rij wat je kunt composteren!
Wat mag er wel op de composthoop?
- Groente- en fruitresten
- Oogstresten
- Plantresten
- Bladafval*
- Grasmaaisel*
- Snoei- en haagafval
- Fijngemaakt hout en takken
- Versnipperde eierschalen
- Koffiedik-, filters en theezakjes
- Uitwerpselen van pluimvee en knaagdieren
- Koeien- en paardenmest*
Wat mag er niet op de composthoop?
- Gekookte etensresten
- Aardappelschillen
- Schillen van citrusvruchten
- Vlees en botjes
- Vis en graten
- Zieke planten
- Onkruid
- Coniferenafval
- Bedrukt papier
- Metaal en blik
- Glas, steen en plastic
- Uitwerpselen van honden en katten
*Welk afval moet eerst bewerkt worden?
Dikke lagen grasafval of bladeren moeten vermengd worden met ander materiaal zodat het luchtig wordt. Zuurstof is namelijk van essentieel belang voor de groei van micro-organismen en het composteringsproces.
Gebruik alleen oude koeien- en paardenmest. Verse mest wordt namelijk te snel warm waardoor goede bacteriën kunnen sterven.
Lees ook:
Hallo ,
Mag de bodembedekking beukensnippers/zeoliet of schelpenzand van mijn papegaaien kooi op de compost hoop ? Of Gft bak
Dit las ik ergens anders:
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Sommige planten(resten) mogen niet op de composthoop en ook niet in de gft-bak. Ondanks de hoge temperatuur bij het composteren van gft-afval kan de plaag dan namelijk toch nog verspreiden. De buxusstruik met buxusmot of Japanse Duizendknoop moeten in het restafval of mag je in een gesloten zak naar de milieustraat brengen. Plantenresten met de schimmel Phytophthora (o.a. aardappelziekte) mag je alleen afdanken via het restafval. Lever deze plantenresten ook niet in bij de milieustraat omdat dan niet zeker is dat de schimmel onschadelijk wordt gemaakt.
“Onkruid mag niet op de composthoop” deed mij nadenken over de grote hoeveelheid nuttige (en vaak eetbare) plantjes die mensen als onkruid wegschoffelen… die wil je toch juist op de composthoop?