In deze hoogzomer maand zullen de planten optimaal groeien en de waterlelies staan vol in bloei. Door een uitbundige groei van vooral de zuurstofplanten, kan er in de ochtenduren gemakkelijk zuurstof tekort ontstaan.

’s Nachts wordt er namelijk geen zuurstof geproduceerd terwijl de planten wel zuurstof opnemen. Een luchtpomp biedt dan uitkomst.

Vijveronderhoud

Knip regelmatig de uitgebloeide waterlelies weg. Dit komt de bloei ten goede. In deze periode kunnen de lelies worden belaagd door de zogenaamde leliekever. De larven van deze kevers tasten de bladeren van binnen aan, met als gevolg bruine en snel afstervende bladeren. De enige oplossing hiervoor is de aangetaste bladeren regelmatig afknippen en verwijderen. Hoe eerder en consequenter je dat doet, hoe minder last je uiteindelijk van de leliekever zult hebben.

Vissen verzorgen

De temperatuur van het vijverwater kan in deze maand al wel oplopen tot 20 °C. Warmer water bevat minder zuurstof. Waterbeweging door middel van een vijverpomp of een luchtpomp kan een eventueel zuurstoftekort voorkomen. Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel. U mag dan ook rijkelijk voeren. Geef af en toe een paar regenwormen en wat voorgeweekte sla.

 

Lees ook:

Lees meer  Herfst, tijd voor rijke oogst