Het wordt voorjaar en dat betekent dat er steeds meer te doen is aan de vijver. Hieronder wat klusjes voor de vijver in maart.

Afgestorven planten

Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen.

Materiaal

Ook kan het filter worden aangesloten. Vernieuw de filtermaterialen. Om algengroei in april/mei te voorkomen is het verstandig om nu al het UV-C filter te installeren. Vervang daarbij wel de oude UV lamp.

vijver in maart, vijver, onderhoud, planten,

Vijveronderhoud

Gedurende de afgelopen maanden zijn er veel bladeren en takjes in de vijver gewaaid. Dit organische materiaal kan de bodem sterk verzuren en zorgt later in het voorjaar voor een ongewenste algenexplosie. Verwijder al in maart dit bodemvuil. Belangrijk is verder om nu de waterhardheid te controleren. Deze hardheid dient tenminste GH 8Ā° DH te zijn.

Vissen verzorgen

Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen. Wratachtige plekken, zweren, schommelende bewegingen, duiden op parasitaire aandoeningen. Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte eind maart en april voorkomen.

Lees ook: Aanleggen van een vijver

Lees meer  Tips voor een heerlijk balkon of terras