Vijverkalender oktober

Het is herfst, de waterplanten in de vijver gaan nu met rasse schreden achteruit. De groei is er uit en het blad wordt bruin en sterft af. De bomen en struiken in de tuin laten meer en meer de bladeren vallen. Kortom het is herfst.

Om te voorkomen dat er teveel bladval in de vijver waait, kunt u begin oktober een afdeknet over de vijver spannen. Gebruik hiervoor een fijnmazig en stevig net van kunststofgaren.

Vijveronderhoud

Verwijder alvorens het afdeknet aan te brengen, zoveel mogelijk afgestorven bladeren en ander organisch materiaal uit de vijver. Om in de komende wintermaanden verzuring van het milieu tegen te gaan, strooit u een hoeveelheid Bio-Oxydator uit over de bodem. Breng verder een ijsvrijhouder of een goede luchtpomp aan, zodat u later bij vriezend weer een deel van het wateroppervlak open houdt.

Vissen verzorgen

Het koude water zorgt ervoor dat de vissen zich dieper in de vijver ophouden. Zolang de watertemperatuur nog boven de 5 °C is, kan er nog gevoerd worden. Het speciale Winter Fish Food is nu aan te raden. Zet geen nieuwe vissen meer uit.

 

Lees ook:

Lees meer  Voorbereidingen voor de aanleg van een moestuin