De bladgroente spinazie is gemakkelijke te kweken en bevat heel veel antioxidanten. Laat vanaf nu af aan de pakken en zakken met de groente in de supermarkt staan en kweek zelf smaakvolle spinaziebladeren.

Het kweken van spinazie is geen lastige klus. Je stopt de zaden in de grond en de natuur doet vaak al het verdere werk. Wil je zelf spinazie kweken? Zaden zijn o.a. verkrijgbaar bij tuincentra.

Spinazie kweken in de tuin

Spinazie kan in volle grond worden gezaaid vanaf maart – soms al vanaf half februari – tot en met juni, dit geldt voor de zomerspinazie. Het zaaien van spinazie kan in rijen die 30 cm uit elkaar staan. Je kunt ook weer zaaien van eind augustus tot september, maar doe dit wel op een zonnige plek.

Spinazie, kweken, oogsten, zaaien,

Oogsten

Zodra de bladeren groot genoeg zijn kun je de planten oogsten door de bladeren te plukken of af te snijden. Wanneer je je vooral richt op de toppen van de plant kun je vaak meerdere keren oogsten.

Tip: Je eigen spinazie geoogst? Maak er deze heerlijke hartige taart mee!

Voedingswaarde van spinazie

Spinazie zit vol antioxidanten, vitamines A, C, E, K en B2, magnesium, ijzer, calcium, foliumzuur, zink, proteïnes, selenium en omega-3 vetzuren. Deze groente bevat de meeste voedingsstoffen van alle groenten. Het hoge gehalte aan vitamine A is erg goed voor je ogen. En spinazie beschermt je hersenen tegen veroudering. Spinazie bevat ook heel veel foliumzuur, dit is vooral voor zwangere vrouwen heel belangrijk. Foliumzuur is belangrijk bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Feitje: Word je nu echt sterk van spinazie? Ja, je wordt er echt sterker van. Regelmatig een portie spinazie geeft je spieren extra zuurstof die je tijdens het trainen gebruikt. Door de extra zuurstof groeien de spieren daarnaast ook sneller. Spinazie is zelfs zo krachtig dat het meerdere dagen doorwerkt. Spinazie, is kort gezegd, de brandstof voor je spieren!

Lees meer  Bonenteelt