Paar planken, wat schroeven, een zaag, worteldoek en aarde: een moestuinbak maken is een fluitje van een cent! Bekijk stap voor stap hoe onze blogster haar eigen moestuinbak maakte.

Het is inmiddels alweer enige tijd lente en dat betekent dat ik moet opschieten met het kweken van groenten. Voor het tweede jaar wil ik lekkere biologische groenten uit eigen tuin kweken. Vorig jaar startte ik als probeerproject met het kweken van drie gewassen: courgette, komkommer en wortels. Die eerste twee waren wat mij betreft successen te noemen. Voor mijn wortels gold dat helaas niet… Zelfs de cavia’s hielden hun neus op voor de minuscule oogst die ik na maanden uit de grond toverde…

moestuin_komkommers_oogst moestuin_wortel_oogst
Gedeelte van de komkommeroogst, wat een joekels. Dag in dag uit stond er vorige zomer komkommer op het menu. Boehoe…: Denk je ’s avonds lekker eigen biowortelen te kunnen opsmikkelen, is dit het resultaat na maanden geduldig wachten.

Recycle en upcycle

Deze keer pak ik het in ieder geval iets groter aan en heb ik besloten om een moestuinbak te maken. De bak recycle ik van de planken van een gebruikt schuttingdeel. Het schuttingdeel zelf is 1,80 m lang, dus besluit ik een rechthoekige moestuinbak van 180 cm bij 60 cm te maken. Dit blijkt zo’n makkelijk klusje, dat ik het graag met jullie deel.

Om te beginnen de benodigdheden:

  • planken
  • houten steunbalkjes
  • worteldoek
  • schroeven
  • boor/schroevendraaier
  • schaar
  • bemeste tuinaarde

 

How to: Moestuinbak

zelf_een_moestuinbak_maken

Stap 1

Schroef de langste planken als eerste aan de balken. De balk bevestig je precies aan het einde van iedere plank. De volgende plank plaats je daar naadloos op de zelfde manier bovenop. Dit doe je hetzelfde met de twee planken die de achterzijde van de bak zullen vormen.

Stap 2

Twee planken zaag ik door de helft, deze zullen de korte zijkanten van de moestuinbak vormen. Daarna zijn de volgende stappen ook een fluitje van een cent.

Lees meer  Groenten bewaren door te conserveren

 

diy_moestuinbak

Stap 3

Daarna boor je de korte planken aan de andere zijde van de buitenkant van de balk. Zo verbind je alle vier de zijden van de moestuinbak.

moestuinbak_worteldoek

Stap 4

Knip een stuk worteldoek iets groter dan de bak zelf wordt. Schroef deze vast aan de planken die de onderkant van de bak zullen vormen. Daarna kun je het doek wat er nog uitsteekt afknippen.

diy_moestuinbak
Stap 5

Keer de bak om en vullen deze met bemeste tuinaarde. Et voila, een moestuinbak! De zon begint spontaan te schijnen, een goed teken voor een heerlijke biologische zomer!

 

Liefs,
Suus

Over de auteur: Suus schreef in 2014 voor Tuinen.nl over haar tuin- en moestuinavonturen op haar blog genaamd Lipsticktuinieren. Daarnaast deelde ze graag de recepten die ze van de oogst uit de tuin in elkaar flanste.