Je ziet ze nog steeds in heel Nederland: tuinen die louter uit grijze stoeptegels bestaan. Soms om de auto op te kunnen parkeren, maar vaker omdat tuinieren niet voor iedereen als grootste hobby geldt. Maar is een stenen tuin wel zo onderhoudsvriendelijk? En is er geen compromis of alternatief? Zeker wel.

Eigen veilige parkeerplaats: handig, maar saai

Het is van alle tijden: mensen die tegen je geparkeerde auto aanrijden en een briefje onder de ruitenwisser achterlaten met een verkeerd telefoonnummer erop. Fijn, kun je zelf weer met je verzekeraar in conclaaf. Natuurlijk is de goedkoopste autoverzekering makkelijk te vinden, maar als schade buiten jouw schuld om gebeurt wil je hier geen beroep op doen. Het is begrijpelijk dat door schade en schande wijzer geworden automobilisten hun auto liever op een plek neerzetten waar ander verkeer geen brokken kan maken. Zo worden veel stenen tuinen geboren. Maar wat ziet dat er saai uit!

Niet zo onderhoudsvriendelijk als je denkt

Een stenen tuin is niet zo onderhoudsvriendelijk als menigeen denkt. Stoeptegels absorberen veel hitte in de zomer, kunnen op regenachtige dagen voor wateroverlast zorgen, worden glad of verzakken zelfs en zijn nog duur ook. Daarnaast kan er onkruid tussen groeien, al is de boel nog zo goed opgevuld met zand. Onkruid wieden dat tussen tegels groeit is een rotklus, en het opnieuw egaliseren en aanleggen van een terras een secuur werkje. Daarom kun je beter vooruit denken. Wat te denken van een carport?

Duurzame carport met voorschot op de toekomst

Een carport is een houten overkapping met veel mogelijkheden. Het duurzame materiaal geeft je tuin meer gezelligheid en warmte dan die kille, grijze stoeptegels. En de carport is toekomstgericht, in die zin dat je er meteen een (aan het zicht onttrokken) laadpaal bij kunt laten installeren en er in een later stadium zonnepanelen bovenop kunt plaatsen. Ze bestaan al kant en klaar, maar een handige klusser heeft in ieder geval het houten gedeelte zo in elkaar gezet. De carport kun je met klimplanten decoreren, wat nog meer natuur om je parkeerplek oplevert. Groen, duurzaam, auto veilig geparkeerd, meer warmte en gezelligheid en ook nog meer privacy omdat de rest van je tuin niet direct zichtbaar is. Als ondergrond is grind een goedkope tip.

Lees meer  Waar let je op bij het inrichten van tuinborders

Lui tuinieren

Als je geen auto hebt, of al tevreden bent met de plek verderop waar je deze nu parkeert, is een tuin waarin meer groeit en bloeit ook gewoon mooier. Laten we eerlijk zijn. En veel groen staat allerminst synoniem voor meer onderhoud. Kijk bijvoorbeeld in dit boek over ‘lui tuinieren’ naar de alternatieven. Steen en beton hebben we al genoeg in Nederland.