Wilgentenen dus

Als een wilg wordt geknot gaan er net onder het snijvlak waterloten (lange, rechte scheuten) groeien. Deze zijn vanwege hun lengte en soepelheid uitermate geschikt voor het maken van vlechtwerk zoals manden, oeverbeschoeiing en schuttingen. Als wilgen regelmatig geknot worden, wordt de groeivorm van de boom een knotwilg.

Het geslacht Salix omvat ongeveer driehonderd soorten, waarvan er twaalf in Nederland voorkomen. De botanische naam van de wilgen waarmee Van Aalsburg haar producten maakt zijn de Salix alba L., S. spec. Div  en de Salix alba L. subsp. caerulea (SM.) Rech. f. (= S. alba var. calva G. Mey.).

Wilgenhout wordt ondermeer gebruikt voor gereedschapsstelen en klompen. Van de takken (twijgen, wilgentenen) wordt naast vlechtwerk ook vezels en houtwol gemaakt t.b.v. de productie van plaatmateriaal. Het toepassen van wilgentenen is uiterst milieuvriendelijk want na het snoeien groeien er weer nieuwe scheuten. Het internationaal gekende bedrijf Van Aalsburg beschikt over eigen kwekerijen en staat op de CO2-prestatieladder op niveau 5. Het hoogste niveau voor kwaliteit, veiligheid, duurzaam hout en milieu.

Wilgentenen schutting Van Aalsburg

Onbeperkte mogelijkheden van wilgentenen schuttingen

Je wilgentenen schutting wordt in één dag door Van Aalsburg ter plaatse met de hand gevlochten en geplaatst. Precies zoals je het wilt hebben. Elke vorm en hoogte is immers mogelijk waardoor een wilgentenen afscheiding toepasbaar is in elke tuin of voor elk terras of balkon. Je kunt de schutting ook zelf vlechten en de materialen afhalen of thuis laten bezorgen. Een praktische handleiding is bijgesloten.

Wil je de onbeperkte mogelijkheden voor je tuinschutting eerst bekijken? Ga dan naar de bedrijfslocatie in Hellouw (gemeente West Betuwe) en laat je inspireren door het complete assortiment. Je kunt daar tevens zien hoe je de schutting het beste kunt plaatsen, als je dat zelf wilt doen.

Een wilgentenen schutting gaat gemiddeld 8 á 10 jaar mee. Je kunt de levensduur van de schutting verlengen door die met lijnolie te behandelen. Na een jaar of tien kun je ook de bovenste wilgentakken, die het meest van het weer te lijden hebben, vervangen en kan de schutting weer jaren mee.

Wilgentenen schutting Van Aalsburg

De voordelen van een wilgentenen schutting

 • Natuurlijke uitstraling
 • Veel variatie in hoogte, lengte én vorm mogelijk
 • In één dag geplaatst
 • Duurzaam en ecologisch verantwoord

Bestel als doe-het-zelf pakket of ter plaatse voor u gemaakt.

 

Meer wilgentenen producten van Van Aalsburg

 • 1. Kant-en-klare tuinschermen met houten kader om het vlechtwerk. Van Aalsburg maakt ze precies zoals je wilt. In elke vorm, maat en dikte. Eventueel behandeld met lijnolie voor extra lange levensduur. Thuisbezorgd en geplaatst.
 • Deuren en poorten
 • Moestuinbakken
 • Afscherming afvalcontainers
 • Tuinmeubelen zoals een picknick set of de Takkenbank. De Takkenbank is een duurzame tuinbank met metalen profielen. Het design is van de gerenommeerde ontwerpster Floortje Bijvoet. Je kunt de metalen profielen zelf opvullen met gesnoeide wilgentenen. Je kunt er ook eigen snoeiafval voor gebruiken. Van Aalsburg kan de bank ook compleet gevuld bij u afleveren.
 • Tuinhuisjes
 • Wilgentunnels, iglo’s en hutten
 • Levende knotwilgen
 • Losse bundels wilgentenen

Duurzame kastanjehouten palen dienen als basis van een wilgentenen schutting of andere afrastering. Ze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en diameters. Het kastanjehout heeft het FSC of PEFC keurmerk: dat garandeert een duurzame herkomst.

Voor een overzicht van alle producten ga naar de webshop.

Van Aalsburg     

Een modern familiebedrijf sinds 1964 waar innovatie, ambacht en uitstekende klanttevredenheid samenkomen. De wilgentenen worden duurzaam gekweekt op meer dan 150 ha eigen productie, streng geselecteerd en zijn afkomstig van de beste wilgen. Dat garandeert een topkwaliteit en door de schaalgrootte een gunstigste prijs. Meer info via vanaalsburgbv.nl/over-ons/.

T. +31 (0)418 58 12 29
Paalgraaf 11
4174 LC Hellouw