Wat is er in juni te doen in de moestuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor de moestuin op het gebied van onderhoud, zaaien en oogsten. Bekijk hier moestuinkalender juni.

In juni kan het in eens erg warm zijn. Water geven wordt dan een nieuwe prioriteit. Zorgen dat er genoeg te drinken valt is van levensbelang.  Zeker voor zaailingen die zich net gaan ontwikkelen en voor pas verplante gewassen. Het is dus de moeite waard om tijd te besteden om het water terecht te laten komen bij de gewassen die het meest nodig hebben.

Planten in juni

In juni zijn de omstandigheden optimaal. De warme temperaturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. Later in de zomer zijn de omstandigheden minder gunstig. Zorg dus dat al je gewassen halverwege juni geplant en aan het groeien zijn. Gewassen zoals tomaten, paprika’s, aubergines en komkommers kun je in juni perfect planten.

 

brassica_juni

Zaaien in juni

Nu kun je gewassen zaaien die snel doorschieten als ze koude of korte dagen beleven. Dat geldt onder andere voor witlof, andijvie en Chinese kool.

Oogsten in juni

  • In de loop van de maand juni komen er wat stukjes grond in de moestuin vrij. Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes maken in deze maand soms als plaats voor een volgend gewas.
  • Juni is eigenlijk nog te vroeg om de kaart van de echte najaarsgroenten en nateelten al te trekken. Er zijn immers  nog heel wat hoofdteelten die je nog kunt opstarten.
  • De eerste zomerworteltjes, rode bietjes en tuinbonen zijn aan het begin van de zomeroogst klaar. Aangezien de versheid verminderd als ze ouder worden, kun je ze het beste zo snel mogelijk oogsten. Dat maakt ook ruimte vrij voor latere gewassen.
  • Als het goed is hangen er nu felrode aardbeitjes aan jouw aardbeienplantje! Oogst ze snel, voordat iemand anders ze heeft opgegeten, want ze zijn heerlijk!
Lees meer  Zelf sla kweken

moestuin_juni

Algemene moestuintips juni

  • Doe rustig aan met meststoffen. Teveel mest toedienen kan leiden tot grote problemen voor het milieu. Stikstof is erg goed in water oplosbaar en spoelt gemakkelijk via grondwater naar de rivieren, waar het snelle groei van algen veroorzaakt. Dit alles verstoort het evenwicht in het rivierleven. Gebruik daarom dus alleen meststoffen als ze nodig zijn, geef ze op het juiste moment water en houd je aan de aanbevolen hoeveelheden.
  • Insectenplagen beginnen in de zomer schadelijk te worden. Rode spintmijten houden van hete, droge omstandigheden en zorgen voor bladverlies bij sperziebonen, pronkbonen en kasgewassen.
  • Valse meeldauw kan in de drogere perioden gevaarlijk zijn voor courgettes, komkommers, erwten, pompoenen en koolrapen. Vochtig blijvende grond kan de schade beperken, geef daarom zorgvuldig water.

Bekijk ook: Tuinkalender juni of alvast de moestuinkalender juli