Het broedseizoen is begonnen. Ook voor de mezenfamilie en zijn meest voorkomende soort, de koolmees, zullen zeer binnenkort een nest gaan bouwen. Of ze hebben het al gedaan! Hoe ga je om met een mezennest in de tuin en hoe hang je een nestkast op?

 

Mezennest in de tuin vaak van koolmees

Als een mezennest in de tuin aantreft, is dit waarschijnlijk de broedplaats van een koolmees. Deze mees is namelijk één van de meest voorkomende en meest opvallende vogels die in Nederland voorkomt. De vogel is dan ook één van de bekendste Nederlandse vogels, mede omdat de vogel niet schuw is en in de winter regelmatig op voedertafels aan te treffen is. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden doordat de zwarte streep op de buik veel breder is. De zang van de koolmees is erg variabel, maar vaak is een herkenbaar titituu of tituu te horen.

Broedplaats koolmees

Koolmezen en pimpelmezen zijn holenbroeders en nestelen graag in holtes in je tuin. Dit kan een holte in een boom zijn, maar een nestkastje voldoet ook prima. Vanwege de korte levensduur van de koolmees worden er per broedsel veel eieren gelegd. Hoewel in sommige jaren met meerdere broedsels begonnen wordt, brengt de koolmees ieder jaar slechts één nest jongen groot. Koolmezen laten soms een nest met eieren of zelfs jonge vogels in de steek, om onder betere omstandigheden op een andere plek opnieuw te beginnen. Wanneer je een nestkast ophangt is de kans dat een mees zijn nest erin gaat bouwen zeer groot.

Het ophangen van een nestkast

Wil je graag dat er meer mezen naar je tuin komen? Door een nestkast op te hangen maak je een veilig plekje voor de mezen om hun nest te bouwen. Niet iedere plek is echter geschikt voor een nestkastje. Dit zijn een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Hang de nestkasten zodanig op, dat je deze goed en gemakkelijk kunt controleren. Aan boom met bij geleverde speciale aluminium spijker of voor het keukenraam. Je zult zeer veel plezier beleven aan de latere bewoners.
  • Hang de nestkast zo op dat de invliegopening naar het noordoosten is gericht. Dan is het mezennest dadelijk beschut tegen de wind die bij ons meestal uit het zuidwesten komt. Bovendien wordt het in de nestkast dan ook niet te warm, wat wél het geval is als je de invliegopening naar het zuiden richt.
Lees meer  Haal het beste uit je buitenplanten in bloempotten

Mezennest tijdens broedseizoen

Broedseizoen

De koolmees broedt tussen april en juli. over het bouwen van het mezennest doen de vogels ongeveer een week. Daarna leggen ze ongeveer 1 ei per dag. Dit loopt op tot zo’n 8 à 10 eieren en dus evenveel dagen. Vervolgens duurt het uitbroeden van de eieren een week of twee en blijven de jongen daarna nog ongeveer drie weken in het nest voordat ze uitvliegen. De totale broedduur vanaf het betrekken van de nestkast tot het uitvliegen van de jongen is dus ongeveer 50 dagen.

Als mezen zelf een nest in de tuin bouwen

Als de mezen bezig zijn met het maken van een nest is dit duidelijk te zien, omdat het vrouwtje af en aan vliegt met takjes en stukjes mos. Vervolgens is het ruim een week rustig nabij het mezennest in de tuin, vanwege het leggen van de eieren.

Drukte in en rond het mezennest

Tijdens het uitbroeden van de eieren verlaat het vrouwtje overdag ongeveer elk uur haar nest voor een tijdje. Als ze wel op het nest zit, wordt ze regelmatig gevoerd door het mannetje. Als de eieren uitgekomen zijn, dan begint het voeren van de jongen door beide ouders. Je ziet de mezen dan af en aan vliegen met rupsen, spinnen, vlinders en andere insecten. Tijdens de nestduur zullen de mezen circa 5 duizend (!) insecten vangen voor de jongen. Je kunt de jonge vogels horen piepen als een van de ouders het mezennest invliegt. Het uitvliegen van de jongen zal je niet vaak zien, een indicatie dat de vogels uitgevlogen zijn is meestal dat je de ouders niet meer ziet.

mezennest kast schoonmaken

Onze favoriete nestkasten:


 

 

Schoonmaken van de nestkast

Het verwijderen van het oude mezennest in de tuin kan medio augustus plaatsvinden. Wanneer er vleermuizen, hommels enzovoort wonen, kun je deze beter niet storen. Dan kun je het beste de nestkast later schoonmaken. Weten hoe je dat het beste doet? Tuinseizoen heeft een aantal handige tips voor het schoonmaken van nestkastjes op een rij gezet.

Lees meer  Roodborstje, het Christusvogeltje