Abrikoos, amandel en perzik zijn Prunus-soorten die thuishoren in het Middellandse zeegebied, evenals de vijg. In ons klimaat kunnen ze op een zonnige en luwe plek groeien, bloeien en rijpe vruchten dragen. De winterhardheid is voldoende, maar de vroege bloei (maart) kan een goede vruchtzetting in de weg staan. Een serre of overdekt terras beschermt de mooie bloemen (april) tegen nachtvorst en regen.

In het verleden bouwde men bij buitenplaatsen en op kwekerijen bakstenen fruitmuren voor deze exoten. Ze werden als leivorm geteeld en aangebonden aan houten latwerken (trellis).

perzik

Perzik (Nectarine)

De perzik (Prunus persica) heeft fraaie geurige vruchten; heerlijk als ze rijp kunnen worden geplukt. Een vroeg ras zoals ‘Peregrine’ is in de tweede helft van juli rijp, ‘Charles Ingouf’ iets later. Beide groeien ‘matig sterk’ en zijn daarom voor de tuin het meest geschikt. Nectarine is nauw verwant aan perzik en heeft een gladde schil. ‘Madame Blanchet’ is een bekend ras.

Abrikoos

De abrikoos (Prunus armeniaca) heeft minstens zoveel warmte nodig als de perzik. Deze exoot laat zich het best als leiboom telen. Bekend is het ras ‘Tros Oranje’, dat tamelijk kleine vruchten heeft.

Amandel

De amandel (Prunus dulcis) kan als vrijstaande boom groeien en goed dragen. De roze bloemen zijn prachtig en kunnen de perzik bestuiven. Het ras ‘Robijn’ heeft een zoet smakende kern (zaad). Koel drogen en bewaren.

• De amandel doet het goed op een zonnige, warme plaats en doorlatende grond, bij voorkeur kalkrijk.
• Snoei niet te veel. alleen na de oogst.
• Pluk de vruchten rijp, dan zijn ze aromatisch.

Vijg

Voor vijg (Ficus carica) is de laatste jaren veel belangstelling. Het is dan ook een struik met decoratief,blad. Alleen vruchtjes die in de zomer uitgroeien, kunnen worden geoogst. Vruchtjes die overwinteren groeien alleen goed uit in een serre of kasje. Soms lukt het achter een rietmat. tegen een warme muur. Hoe warmer een vijg staat. Hoe geuriger de vruchten. Het ras ‘Brown Turkey’ heeft roodbruine vruchten met een staalblauwe glans.

Lees meer  Kleurrijke bolchrysanten

• De vijg vraagt een doorlatende grond en een warme, zonnige standplaats.
• Snoeien kan, in het voorjaar.
• Verse vruchten zijn heerlijk, ook geschikt voor jam.