De Kaapse hyacint, zoals de Galtonia ook wel wordt genoemd, is een ideale zomerbloeier voor de border én om in potten of bakken te planten. De witte bloemen geven mooie kleuraccenten in een border. In potten hebben ze een uitstraling die helemaal bij het tuinieren van nu past. Ze bloeien in de late zomer, een tijd dat de tuin wel een opkikker kan gebruiken. Om te genieten van bloeiende Galtonia, moet je wel even aan de slag want zomerbollen plant je in april of mei.

Standplaats Galtonia

Galtonia kan tussen de 80 en ruim 100 cm hoog worden. Een zonnige plek is prima, maar deze zomerbol kan ook wel een beetje schaduw verdragen. Plant de bollen, vanaf april, ongeveer tien cm diep. Normale tuingrond is prima. Op de stevige bloemstelen verschijnen tussen eind juli en september de fraaie bloemtoortsen met wel 30 witte klokvormige bloemetjes. Omdat deze na elkaar bloeien, geven ze lange tijd kleur. De bloemen geuren heerlijk en het grijsgroene blad mag er ook zijn.

Combineren met andere zomerbloeiers

Mooi is de combinatie met rode zonnehoed Echinacea purpurea, ijzerhard Verbena bonariensis en asters. Natuurlijk kan Galtonia ook in potten worden geplant. Gebruik drie tot vijf bollen in een flinke bak. Zorg dat op de bodem over het drainagegat wat potscherven liggen en stort hierop de grond. Zo kan overtollig regen- en gietwater gemakkelijk uit de pot lopen. Plant de bollen net als in de volle grond tien cm diep. Geef in een droge periode af en toe water.

Witte bloemen

De kleur wit speelt in de tuin een belangrijke rol, want witte bloemen zijn in staat om zelfs in de schemering of donkere dagen nog zichtbaar te blijven. Prachtig is de combinatie van wit met grijs. Plant daarom eens wat Kaapse hyacinten in een grijze bak. Ook mooi zijn zachtgele tinten als partner voor wit. Denk eens aan duifkruid Scabiosa ochroleuca, duizendblad Achillea en meisjesogen Coreopsis. Ook de wit naar roze bloeiende prachtkaars Gaura is voor de geurende Galtonia prima gezelschap.

Lees meer  Luchtzuiverende kamerplant Dieffenbachia

Lees ook:
Alles over beplanting in de tuin
Eten uit eigen tuin
Meer informatie over bloembollen