Pioenrozen zijn één van de oudste siergewassen. Uit de ronde knoppen ontluiken de meest temperamentvolle bloemen. Een aanwinst voor iedere tuin.

Van pioenrozen bestaan bijna 1000 soorten en cultivars, maar wist je dat het eigenlijk geen rozen zijn? Het zijn vaste planten. In het Latijn heet de plant Paeonia, naar de geneesheer van de Griekse goden Paion. Het mythische verhaal gaat dat Paion een bijzondere bloem gebruikte die de goden kon genezen. Na zijn overlijden veranderde de god Hades Paion in deze geneeskrachtige bloem. Dit verhaal heeft sterke overeenkomsten met een oude geneeswijze in China, waar men de wortels van de plant gebruikte voor het stelpen van bloed en verlagen van koorts.

Lang plezier van pioenrozen

In het voorjaar zijn de ontluikende scheuten fraai om te zien, maar het zijn vooral de bloemen die in mei en juni de blikvangers zijn. Sommige bloeien gelijk in het eerste jaar, andere hebben wat meer tijd nodig. Maar als een pioenroos eenmaal gesetteld is, heb je er lang plezier van, soms wel een jaar of 20. Hoe langer hij op dezelfde plek staat, hoe rijker de bloei. Na juni trekken de planten zich terug om zich voor te bereiden op het volgende jaar.

Tip: Lees in de bloembollenkalender welke bloemen je nog meer in het voorjaar terugziet.

 

Wil je pioenrozen in de tuin? Dan is dit handig om te weten!

  • Zet deze zonaanbidders op een plek met minimaal 6 uur zon per dag. Hier staan ze op hun best.
  • De plant is gevoelig voor concurrentie; geef hem daarom genoeg ruimte.
  • Plant ze niet op een plaats waar eerder pioenrozen hebben gestaan, of vervang eerst (rigoureus) de grond. Ze groeien het best op een grond die humusrijk en voedzaam is.
  • Pioenrozen houden niet van natte voeten. Te vochtige grond kan voor wortelrot zorgen. Is de grond in je tuin erg nat? Werk dan flink wat compost door het plantgat of plant de pioenroos op een kleine verhoging.
  • Verplant pioenrozen liever niet, want dat heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling.
  • Ondersteun hogere planten met bijvoorbeeld een plantenring; vooral na regen worden de gevulde bloemen topzwaar.
  • Laat in het najaar het afgeknipte pioenloof liggen. Lieveheersbeestjes gebruiken de stengels om in te overwinteren
  • Knip in oktober de pioenrozen tot 3 centimeter boven de grond af, anders bestaat er kans op schimmels.
  • Als je pioenrozen wilt aanplanten, kun je dat het best in het vroege najaar doen.
  • Pluk je pioenrozen voor in de vaas? Zet ze dan niet bij de verwarming, in de volle zon of naast de fruitschaal. Daardoor kunnen de bloemen namelijk snel verouderen.
Lees meer  Vetplant Echeveria

Lees ook: Waarom bloeit mijn pioenroos niet?

Bron: iVerde